Κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Ντι Μάιο: Ο καθορισμός ΑΟΖ και το «αγκάθι»


Στην διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για την έναρξη γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την αυριανή επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στη χώρα μας να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Η Αθήνα έχοντας στο πλευρό της τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ απέναντι στο νέο κύμα των προκλήσεων της Άγκυρας, προετοιμάζει εδώ και καιρό το δικό της σχέδιο αντεπίθεσης.

Η αρχή γίνεται αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα τεθεί και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ οι δύο πλευρές θα μιλήσουν για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευρά της, η Αθήνα – όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές – προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος. Τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών -όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχεδία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο επιχειρώντας να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία στη διεθνή σκακιέρα και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα «πατάει γκάζι» για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο.

Τα δύο σενάρια και το «αγκάθι»

Το «κάλο σενάριο», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη.Σημειώνεται ότι από το 1977 υπάρχει μία συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η οποία όμως παραμένει στο συρτάρι.

Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Εφόσον υπάρξει πολίτικη δήλωση που θα καλύπτει τη Ρώμη, δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών ψαράδων μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.

Στο «κακό σενάριο» η ιταλική πλευρά δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για συμφωνία.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

v-c37p167mhg9l-sf

Σχετική αναφορά για τις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία έκανε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» σημειώνοντας ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με όλες τις γείτονες χώρες. «Όπως γνωρίζετε, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο κατεξοχήν νομικό κείμενο αναφοράς, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης και Λιβύη στην ατζέντα

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν και το ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα με τον αρχικό αποκλεισμό Ιταλών επισκεπτών, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της Ρώμης. Εν συνεχεία, πάντως, οι διευκρινήσεις του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού και το άνοιγμα από τις 15 Ιουνίου συγκεκριμένων ιταλικών αεροδρομίων προς τη χώρα μας φαίνεται ότι έλυσαν το ζήτημα.

Στην ατζέντα όμως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, βρεθούν τόσο οι εξελίξεις στη Λιβύη όσο και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Με τον Λουίτζι ντι Μάιο συζητάμε ούτως ή άλλως ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Στις 9 του μηνός θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», σημείωσε στη Νίκος Δένδιας αναφορικά με την πλήρη ατζέντα της αυριανής συνάντησης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ