Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Άγκυρα με αφορμή το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Έκθετο αφήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το μνημόνιο δεν μπορεί από νομικής απόψεως να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την πολιτική των ΗΠΑ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε, χαρακτηριστικά, στον Alpha ότι πρόκειται για μια σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών που δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και είναι μια σαφής υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.
Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να μην καταλαβαίνει από τη διεθνή κατακραυγή που δέχεται και συνεχίζει τις προκλήσεις, αυτή τη φορά με έναν νέο χάρτη. Η Τουρκία είναι το «κλειδί» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η τουρκική προεδρία, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση -που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις κινήσεις της Άγκυρας- τονίζουν ότι είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Star, ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, ασφαλώς, και η στρατιωτική εμπλοκή. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως ο νοών νοείτω».
Ταυτόχρονα, εκφράστηκε και ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αυτή τη φορά και από τους υπουργούς της Med 7, τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, μετά από τηλεδιάσκεψη που συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι χώρες αυτές (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία Πορτογαλία και η Ελλάδα) με κοινό τους μήνυμα τονίζουν με έμφαση: «Όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας».
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν ενιαία στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «με έναν γείτονα που πάντοτε είχε μια προκλητική στάση πρέπει να κρατήσουμε βέβαια την ψυχραιμία μας και την αποφασιστικότητα μας».
Στην ίδια εθνική γραμμή κινείται και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία υπογραμμίζει ότι «αν οι Τούρκοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, θα απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά».
Υπάρχει, ωστόσο, και το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο Δημοκρατίας κάτι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν το εξετάζει, αλλά δεν το αποκλείει κιόλας προφανώς θα γίνει στην περίπτωση που οι Τούρκοι προκαλέσουν κάποιο θερμό επεισόδιο σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν ευθέως τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορά της Ελλάδας.