Από ότι φαίνεται το κίνημα #Black_lives_matter κινητοποιείται για να υπερασπισθεί τις εν λόγω ζωές μόνον στις χώρες της Δύσης.
Εκατοντάδες χιλιάδες θύματα έχουν υπάρξει στην Αφρική, από τρομοκρατικές οργανώσεις (Boko Haram, Al Qaeda, Al Sabbab), αιμοσταγείς δικτάτορες και συγκρούσεις φύλων, αλλά ουδείς εκ των εκπροσώπων του #BLM δεν έχει διαδηλώσει γι’ αυτούς.
Ένα μάλιστα ποσοστό των φανατικών οπαδών του Black Lives Matter έχει αγαστές σχέσεις με το Ισλάμ ενώ στο παρελθόν έχουν εκφραστεί φόβοι για όσμωση των ακτιβιστών ακόμη και με το Ισλαμικό Κράτος. Μια αγάπη που από ό,τι φαίνεται ανταποδίδουν οι μουσουλμανικές οργανώσεις του κόσμου αλλά και ηγέτες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Τι κοινό μπορεί να έχει ένας 16χρονος ακτιβιστής από την Μινεσσότα με τον πρώην ηγέτη του Ιράν; Προφανώς το μίσος για τον δυτικό, καπιταλιστικό πολιτισμό. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα κίνημα «ισότητας», όπως θα ήθελαν να το παρουσιάζουν κάποιοι αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό και ταυτόχρονα συνηθισμένο.
Ένα κίνημα κατά της «Δύσης». Αυτό το παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη του #BLM, καθώς ένας από τους στόχους τους είναι το να «διαρρήξουν» τον «λευκό καπιταλισμό». Αυτό παρά το ότι οι Αφρο-αμερικανοί έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο ζωής από τους ομόφυλούς τους στην Αφρική.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός ως προς το κόστος που οι κινητοποιήσεις τους έχουν εναντίον της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ. Τόσο σε επίπεδο οικονομίας- αφού άλλωστε επιχειρήσεις που ήταν επί εβδομάδες κλειστές λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid 19 άνοιξαν για να λεηλατηθούν, όσο και ως προς την αντιμετώπιση αφροαμερικανών που έχουν δικές τους επιχειρήσεις που λεηλατήθηκαν ή εργάζονται στην Αστυνομία. To #BLM κίνημα κατηγοριοποιεί αυτούς τους παραπάνω αφροαμερικανούς ως sellouts.
Και αυτός ο αριθμός των Αφροαμερικάνων συνεχώς αυξάνεται, αφού αποδεδειγμένα η κατάσταση της κοινότητάς τους τα τελευταία χρόνια (ναι τα χρόνια Τράμπ) έχει βελτιωθεί σε κάθε επίπεδο. Συμπερασματικά εάν οι Αφρικανικής καταγωγής πολίτες των ΗΠΑ με επίπεδο ανεργίας 5,5% πριν την κρίση του κορωνοϊού υφίστανται συστημικό ρατσισμό, οι Έλληνες του 20% θα έπρεπε να έχουν κάψει ότι υπάρχει ανάμεσα στην Κρήτη και τα Σκόπια. Σε αντίθεση λοιπόν με την αμερικανική κοινωνία στην οποία δεν υπάρχει αυτό που ονομάζεται «συστημικός ρατσισμός» το #BLM έχει πολλά στοιχεία ρατσισμού ως κίνημα, αφού οι συμμετέχοντες σε αυτό στοχοποιούν λευκούς πολίτες των ΗΠΑ. Τα περιστατικά είναι περισσότερα από όσα μπορούμε να παραθέσουμε.
Και εάν νομίζει κανείς ότι το «πλιάτσικο» στα μαγαζιά είναι η μοναδική πηγή εσόδων για το «κίνημα» είναι γελασμένος. Αφού οικονομικά αιτήματα «αναδιανομής πλούτου» είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς του #BLM. Είτε αυτά παρουσιάζονται ως «επανορθώσεις» βαρουφάκειου ύψους για την εργασία των σκλάβων, είτε ως κομμάτι του αιτήματος του κινήματος για λιγότερα χρήματα στην Αστυνομία.
Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι το BLM δεν αποτελεί ένα εγχείρημα χειραφέτησης των Αφρο-αμερικανών, αλλά ένα ακόμη κίνημα κατά της Δύσης, του Καπιταλισμού (και τα λοιπά γνωστά).
Κύριος, δε, στόχος του είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Είναι σαφής η προσπάθεια να «φορτωθεί» στον Ντόναλντ Τράμπ ακόμη και η ίδια η δολοφονία, παρά το γεγονός ότι υπεύθυνος για την αστυνομία σε κάθε περιοχή είναι ο κυβερνήτης της, ο οποίος στην περίπτωση της Μινεάπολης ανήκει στην «αντιπολίτευση» και μάλιστα έχει παρελθόν ως «ακτιβιστής». Ενώ και οι άμεσοι συνεργάτες του κάθε άλλο παρά τραμπικοί φαίνονται.
Το γεγονός βέβαια ότι αναπαράγοντας την προπαγάνδα του #BLM φέρνουμε σε κίνδυνο τους δικούς μας ομογενείς στις ΗΠΑ, δεν προβληματίζει όλους τους εν Ελλάδι υποστηρικτές του. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ελληνοαμερικανού αστυνομικού που πυροβολήθηκε. Και χωρίς να μιλήσουμε για περαιτέρω ζητήματα όπως το ότι αυτού του είδους τα προβλήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ δημιουργούν συνθήκες αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο τις οποίες σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τύποι σαν τον Ερντογάν.
Τηλέμαχος Μπόσσιος (Γ. Βραχνής)
Συγγραφέας – Αστυνομικός