Ποια πράγματα χρησιμοποιείς καθημερινά και είναι γεμάτα μικρόβια


Ακόμη κι είσαι ένα πραγματικό freak της καθαριότητας και ψεκάζεις το κάθετί με Betadine ή Dettol, πάντα θα υπάρχουν κάποια αντικείμενα που ότι κι αν κάνεις θα αποτελούν ξενώνα μικροβίων. Φυσικά, δεν μπορείς να τα δεις, ούτε καν να αντιληφθείς την παρουσία τους.

Στην εποχή όμως που η γρίπη κάνει ξαφνικά και ύπουλα την εμφάνισή της μάλλον οφείλεις να δώσεις λίγη παραπάνω προσοχή. Και αυτά είναι τα μέρη/ αντικείμενα της καθημερινής σου ρουτίνας τα οποία θα πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα της εβδομαδιαίας καθαριότητάς σου.

Το κινητό σου
Όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτού του πλανήτη, έχεις διαρκώς μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, μέρα και νύχτα, ακόμη και στην τουαλέτα. Αυτό που δε λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν ωστόσο είναι πως τις περισσότερες φορές το αγγίζεις με όχι και τόσο καθαρά χέρια. Θέλεις να σου πούμε και το χειρότερο σκηνικό που έχει «παίξει» ποτέ; Το 2012 ένας άντρας από την Ουγκάντα κόλλησε τον ιό έμπολα, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του ένα smartphone που είχε κλαπεί από νοσοκομείο που βρισκόταν σε καραντίνα. Έρευνες μάλιστα έχουν παρατηρήσει πως το τηλέφωνο πολύ συχνά κουβαλά βακτήρια 10 φορές περισσότερα από όσα βρίσκονται στο καπάκι της τουαλέτας. Η λύση εδώ είναι να καθαρίζεις καθημερινά το κινητό σου με ένα ελαφρώς υγρό πανί μικροϊνών ή ένα σφουγγαράκι οθόνης.

 

Το κρεβάτι σου
Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ξαπλώνεις νεκρός στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική ημέρα είναι το πόσοι μικροοργανισμοί «αράζουν» δίπλα σου, κάτω από τα κλινοσκεπάσματα. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως ο μέσος άνθρωπος «αφήνει» στο κρεβάτι του 26 γαλόνια ιδρώτα ετησίως. Αυτό όπως αντιλαμβάνεσαι το μετατρέπει σε ένα hotspot μικροβίων και μυκήτων. Αν υποφέρεις από αλλεργίες ή ευαισθησία στη σκόνη, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σου. Ιδανικά, τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζουν κάθε 10 ημέρες. Όση ταλαιπωρία κι αν συνεπάγεται αυτό.

Ένα πλαστικό μπουκάλι
Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο να έχεις ένα πλαστικό μπουκάλι στο γραφείο σου το οποίο χρησιμοποιείς για να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φαντάζεσαι πως επειδή το νερό που μπαινοβγαίνει σε αυτό είναι δροσερό και φιλτραρισμένο, το αντικείμενο αυτό παραμένει καθαρό. Μέγα λάθος. Σε κάθε γουλιά έρχεσαι σε επαφή με αρκετά μικρόβια. Δεν φταίει το νερό, φταίει το στόμα σου. Πιθανότατα, δεν θα καταλήξεις ποτέ στο νοσοκομείο λόγω αυτών, αλλά προτίμησε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο θα πλένεις καθημερινά με σαπούνι και ζεστό νερό.

Τα εσώρουχά σου
Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που αλλάζουν καθημερινά εσώρουχα κι αυτοί που δεν το κάνουν. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία τότε μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις τη ρουτίνα σου. Θέλεις να μάθεις και κάτι τρομακτικό; Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο αριθμός βακτηρίων στα εσώρουχα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα πριν και μετά το πλυντήριο. Η περιοχή εντός του εσωρούχου είναι αρκετά ευαίσθητη γι’ αυτό φρόντιζε να τα πλένεις σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και να αλλάζεις κάθε ημέρα.

Oι πετσέτες σου
Η συνεχής χρήση της ίδιας πετσέτας έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το να μην κάνεις καθόλου μπάνιο. Ένας από τους λόγους που τα βακτήρια λατρεύουν να φωλιάζουν στις πετσέτες είναι πως τα βοηθά η υγρασία του μπάνιου. Χωρίς αυτήν δυσκολεύονται να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν αποικίες. 3 ή 4 φορές είναι ο ιδανικός αριθμός χρήσεων της ίδιας πετσέτας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ