Τα βίντεο στο YouTube που δείχνουν αγνώστους να τρώνε μόνοι γίνονται viral – ο λόγος είναι θλιβερός


Μια παράξενη τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στο YouTube: τα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να μαγειρεύουν και μετά να τρώνε μόνοι ξεκίνησαν από την Κορέα, αλλά έχουν αρχίσει να κατακτούν τον υπόλοιπο κόσμο. Τα λεγόμενα mukbang (μια σύνθεση των κορεάτικων λέξεων για το «φαγητό» και το «μεταδίδω») γνωρίζουν τέτοια διάδοση, που πρόσφατα απασχόλησαν και την Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα σε νέο άρθρο της αναρωτιέται μήπως κρύβεται η μοναξιά πίσω από την τάση όλο και περισσότερων ανθρώπων να παρακολουθούν στο YouTube βίντεο με αγνώστους που δεν κάνουν τίποτα πιο ενδιαφέρον από το να τρώνε. Στην καλύτερη περίπτωση, και να μαγειρεύουν.

Η αλήθεια είναι ότι στη Βρετανία ο αριθμός των μονομελών νοικοκυριών (δηλαδή των ανθρώπων που ζουν μόνοι) αυξάνεται διαρκώς και μέχρι το 2039 προβλέπεται να έχει φτάσει το 1,7 εκατομμύριο.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 27 % του συνόλου των νοικοκυριών είναι μονομελή.

Φυσικά, το να ζεις μόνος δεν σημαίνει αυτομάτως ότι νιώθεις και μοναξιά – μπορεί να είσαι μονίμως περιστοιχισμένη από φίλους. Ή μπορεί, από την άλλη, να ζεις σε πολυμελές νοικοκυριό και να αισθάνεσαι ότι έχεις μείνει μόνη στον πλανήτη. Αλλά οι παραπάνω στατιστικές είναι μια ένδειξη.

Μια άλλη ένδειξη είναι ότι αυξάνονται οι ατομικές κρατήσεις σε εστιατόρια (κατά 38% σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής πλατφόρμας κρατήσεων Bookatable).

Ενώ πριν από έναν περίπου χρόνο άνοιξε στη Φινλανδία ένα pop up εστιατόριο, το Take In, που απευθυνόταν αποκλειστικά σε όσους έβγαιναν για φαγητό μόνοι.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει εναλλακτική ερμηνεία: Όλο και περισσότεροι food bloggers έχουν αρχίσει να μιλούν και να γράφουν για τα πλεονεκτήματα του να τρως μόνος. Όπως υποστηρίζουν, μόνο έτσι μπορείς να απολαύσεις συνειδητά κάθε μπουκιά, αντί να σκορπίζεται η προσοχή σου στη συζήτηση με τους συνδαιτυμόνες σου.

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθεις την ανάγκη να έχεις παρέα κάθε φορά που κάθεσαι στο τραπέζι, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.

Αν έχεις διάθεση να ανοίξεις την τηλεόραση, να μιλήσεις με μια φίλη στο Messenger ή να χαζέψεις στο YouTube το επίσης μοναχικό γεύμα ενός άγνωστου Κορεάτη, κάνε το. Με τις ευλογίες των ψυχολόγων.

«Πάντα ενθαρρύνω τον κόσμο να κάνει ό,τι τον βοηθάει να νιώσει καλύτερα, αρκεί να μην επιβαρύνει την υγεία του», συμβουλεύει ο coach σε θέματα σχέσεων Ben Edwards. «Προφανώς παροτρύνω κάποιον να κοινωνικοποιηθεί, αλλά πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να παρακολουθεί άλλους να ετοιμάζουν και να τρώνε φαγητό, παίρνοντας από αυτό κάποιο είδος ικανοποίησης, δεν βλέπω κάτι κακό».

Δες ένα βίντεο χαρακτηριστικό της κορεάτικης τάσης.



ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ