Κορονοϊός: Ο Ερυθρός Σταυρός στρατολογεί influencers για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση


Κορονοϊός: Ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε από σήμερα το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο influencers που θα αναλάβει να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον νέο κορονοϊό αλλά και να διανείμει υλικό αναγκαίο για το ευρύ κοινό.

Οι ψευδείς πληροφορίες, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ακατάλληλες θεραπείες, οι λανθασμένες συμβουλές πρόληψης ή οι παραπλανητικές διαφημίσεις αφθονούν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο. Στον ιστότοπό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει μια μακρά λίστα «μύθων» που κυκλοφορούν για την ασθένεια Covid-19, όπως για παράδειγμα ότι η παρατεταμένη έκθεση στο φως προστατεύει ή και θεραπεύει.

Όμως οι πληροφορίες αυτές δεν φτάνουν στους πάντες και δεν εμποδίζουν την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων.

«Μια πληροφορία που έχει επαληθευτεί είναι εξίσου σημαντική όσο και η ιατρική αντιμετώπιση», εκτιμά η Νίκολα Τζόουνς, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Για να προσεγγίσει τους νέους, η IFRC και η εταιρεία μάρκετινγκ Billion Dollar Boy στρατολόγησαν καμιά τριανταριά επιδραστικά πρόσωπα που έχουν πολλούς ακολούθους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τους αποκαλούμενους influencers. Όλοι μαζί αυτοί οι «επηρεαστές» έχουν 2 εκατομμύρια ακολούθους σε τέσσερις χώρες.

Κάθε εβδομάδα η IFRC θα τους στέλνει ένα μήνυμα με βάση το οποίο θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, το οποίο όμως θα πρέπει να εγκριθεί από τον Ερυθρό Σταυρό προτού δοθεί στη δημοσιότητα.

Μεταξύ των ατόμων που επιλέχθησαν είναι ο Ιταλός Αντόνιο Νουντσιάτα (230.000 ακόλουθοι) και η Βρετανίδα Κέιτι Γουντς, η οποία έχει 190.000 συνδρομητές στο μπλογκ της, όπου ασχολείται με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Στο σχέδιο αυτό μετέχουν επίσης «επηρεαστές» από το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Nielsen, ένας στους τρεις ανθρώπους (33%) που ρωτήθηκαν σε δημοσκοπήσεις αυτό το διάστημα, είπαν ότι περνούν περισσότερο χρόνο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, στις χώρες όπου έχουν ληφθεί μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας. Το Facebook αναφέρει ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης αυξήθηκε κατά 70% ο χρόνος που περνούν ο χρήστες στις διάφορες εφαρμογές του.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ