Η ανταπόκριση των Δημόσιων Δομών Υγείας – Παραδείγματα προς μίμηση, κόντρα στην προκατάληψη


Είναι επιεικώς λυπηρό, να προβαίνουν τοπικές πολιτικές δυνάμεις σε «Αναφορές» στο Υπουργείο Υγείας, αναπαράγοντας τις ανακοινώσεις σωματείων του Νοσοκομείου Δράμας, δεδομένου ότι η καθ’ ύλη αρμόδια για την όποια ενημέρωση είναι η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθώς επίσης και ο τοπικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης… 

γράφει ο Κωνσταντίνος Μπλούχος (βουλευτής Νομού Δράμας – ΝΔ)

Αναρωτιέμαι για το πότε κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να αποτυπώσουν τα προβλήματα και την ένδεια του ΕΣΥ σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο! Μάλλον εξυπηρετείται η ανάγκη δημιουργίας εντυπώσεων και η φαινόμενη προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων. Έτσι, τώρα, εντελώς όψιμα, γίνονται «μαχητές» της στήριξης του συστήματος, την ώρα που αυτή η κυβέρνηση καίγεται, σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών, να καλύψει ανάγκες που χρόνιζαν… Ανάγκες ενός ΕΣΥ το οποίο τις τελευταίες δύο δεκαετίες κινήθηκε με δυνάμεις αδρανείας, και επιπλέον, γυμνό, στροβιλίσθηκε στη δίνη της τελευταίας δεκαετίας της κρίσης. Η κυβέρνηση αγωνίζεται, όταν αυτοί που επαίρονται για την κοινωνική τους ευαισθησία, και το κοινωνικό τους πρόσωπο, επιδίδονται σε άναρθρες κραυγές, ενώ τόσα χρόνια δεν έχουν να επιδείξουν καμιά ουσιαστική – ριζοσπαστική τομή για την αναβάπτιση του ΕΣΥ.

Είναι προφανές ότι για το σημείο εκκίνησης δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη σύνολης της διαχείρισης, δηλαδή της ετοιμότητας των νοσοκομείων. Έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό στρατηγικό σχεδιασμό, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά, αυστηρά πρωτόκολλα, έστω με κατά προσέγγιση προσαρμογή στην αυστηρότητά τους. Συνάμα με λειτουργικότερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και με άμεση χωροταξική αναπροσαρμογή όπως επέβαλαν οι συνθήκες. Και όλα αυτά, ναι, με το υπάρχον ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό. 

Είναι ανάγκη λοιπόν να μάθουν όλοι ότι η ύπαρξη ή μη προμηθειών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλωσίμων υλικών ή οιωνδήποτε υλικών, αφορά συγκεκριμένη υπηρεσία του Νοσοκομείου και την συνολική εικόνα, την γνωρίζει η Διοίκηση αυτού. Είναι ανάγκη να ξέρουν καλά όλοι, ότι είναι ευθύνη της διοίκησης και όχι των εργαζομένων, η ενημέρωση αποθέματος υλικού. Αν οι εργαζόμενοι, έχουν την υπόνοια, ή γνωρίζουν βάσιμα για ενδεχόμενη  ανεπάρκεια, οφείλουν, για να διασφαλίσουν την υγεία των συναδέλφων τους και πρωτίστως των ασθενών, να προβούν σε όχληση της Διοίκησης κατά πρώτον! Αυτό θα οδηγούσε στην εξασφάλισή τους, χωρίς διασπορά πανικού ή διάχυση fake news για λόγους μικροπολιτικούς, ή εντυπωσιασμού, ή για κάποια ιδιοτελή κίνητρα. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπήρξε στιγμή ανεπάρκειας σε αριθμό απαραίτητων υλικών. Τουναντίον, όλες οι ποσότητες υλικών ήταν επαρκείς εξ αρχής.

Μάλιστα, κλήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας να δώσει πλεονάζον υλικό και σε άλλο Νοσοκομείο. Να σημειωθεί ακόμη ότι:

  1. Δεν σημειώθηκε σε καμία στιγμή της διαχείρισης, ανάγκη επιπλέον κάλυψης. 
  2. Έγινε παρανόηση της σύστασης, για συνετή και όχι σπάταλη διαχείριση των υλικών, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και με δεδομένο, ότι ήταν αβέβαιος ο χρονικός ορίζοντας της κρίσης και το ότι, ήταν έκδηλη η επιφύλαξη, για το πόσο θα μας επηρέαζε το επιδημιολογικό φαινόμενο. Επιπλέον, με άγνωστη την φόρτιση του φαινομένου και τον χρονικό του ορίζοντα, είναι προφανής η «αναγκαιότητα εφεδρειών».
  3. Κάποιοι εργαζόμενοι, όχι ανιδιοτελώς, προέταξαν ένα φρόνημα επαναστατικής γυμναστικής και υπεραντιδραστικότητας, φανερώνοντας αδικαιολόγητο πανικό και φοβική προσέγγιση στο εμπερίστατο της επιδημιολογικής έξαρσης.

Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης που προκάλεσε η ασύλληπτη ζήτηση σε συγκεκριμένα υλικά, θα ήταν σκόπιμη και σώφρων, η ορθολογική διαχείριση των προμηθειών για να μην εκτεθεί το νοσοκομείο, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των εργαζομένων σε αυτό. Και αυτό έγινε. 

Έχει σημασία όμως, να προσέξουμε, το πότε έγιναν οι ανακοινώσεις των σωματείων, το αν δικαιώθηκαν οι φόβοι τους στην πορεία του χρόνου, το ότι η υπεραντιδραστικότητα δεν ήταν αποτέλεσμα δεοντολογικής συμπεριφοράς, και το ότι η κεντρική πολιτεία και το υπουργείο με την διασφάλιση της σταθερής ροής υγειονομικού υλικού και τη συντονισμένη προσπάθεια όλων, παρακίνησε πολλούς συμπολίτες σε ουσιαστική προσφορά και σε ενέργειες με συγκεκριμένες στοχεύσεις.   

Από την άλλη, το Υπουργείο Υγείας, εξασφάλισε τη γενναία και ουσιαστική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με 35 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού και την σταθερή ροή προμηθειών, αναλόγως των συνθηκών και των αναγκών που προέκυπταν.  Η δε Υγειονομική Περιφέρεια, παρείχε σταθερή και μόνιμη υποστήριξη επί παντός. 

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου, με αξιοσημείωτη ενάργεια προέβαινε σε διαρκείς, άμεσες και  έγκαιρες ιεραρχήσεις των αναγκών που προέκυπταν, προέβη στην ανάπτυξη βηματισμού, με κατεύθυνση τον εξορθολογισμό σε επίπεδο λειτουργικό και χωροταξικό και ανθρωπίνου δυναμικού, στην άμεση υιοθέτηση προσαρμογή και ευλαβική προσήλωση στα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, όπως αυτές αναπροσαρμόζονταν προϊόντος του χρόνου και τέλος στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών με γνώμονα την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι:

  • Σήμερα δεν επαρκούν οι αποθηκευτικοί χώροι, για την αποθήκευση του όγκου των προμηθειών μας στο Νοσοκομείο.
  • Η διαχείριση των κρουσμάτων, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, και προς απογοήτευση «κάποιων» άψογη.
  • Ανταποκρίθηκαν και προσαρμόστηκαν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι.

Τέλος, τέθηκαν οι βάσεις, στοχευμένης και συνολικής αναδιαμόρφωσης της δομής του Νοσοκομείου, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον λειτουργικό και χωροταξικό ανασχεδιασμό του, διότι είναι χρέος όλων να ανταποκριθούμε όχι απλώς στις σημερινές ανάγκες αλλά σε αυτές του μέλλοντος. Υπάρχει, και η διάθεση, και το όραμα. 

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι ποιοι θέλουν να είναι συνοδοιπόροι και ποιοι τελικά θα βυθισθούν στη φθορά της κατάκρισης. Το εντυπωσιακό και παράδοξο μάλιστα, είναι ότι οι δηλώνοντες και επιτακτικά ζητούντες την κάλυψη όρων ασφαλείας, και υλικών μέσων προστασίας, φευ, αναγνωρίζουν στην  ίδια τους την ανακοίνωση, λίγο παρακάτω την παγκόσμια έλλειψη! Πόσο παράδοξο και οξύμωρο είναι αυτό! Εκτίθενται, γιατί παραγνωρίζουν ότι συγκεκριμένα πρωτόκολλα, όριζαν στοχευμένα πράγματα και έδιναν στοχευμένες οδηγίες. 

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, προς όλους: Δεν κινδυνεύει ή δεν εκτίθεται, κάποιος υγειονομικός ή κάποιος ασθενής επειδή βρίσκεται στο χώρο του Νοσοκομείου. Η έκθεση αυτή, αφορά το προσωπικό της πρώτης γραμμής, δηλαδή τους παθολόγους, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και συγκεκριμένο παραϊατρικό προσωπικό. 

Είναι δεδομένο λοιπόν το ότι παρά τον ελάχιστο σχετικά, όγκο υπόπτων περιστατικών που διαχειρίστηκε το Νοσοκομείο Δράμας, δηλαδή παρά την ελάχιστη φόρτιση σε όγκο ασθενών, δεν υπήρξε ούτε διασπορά, ούτε και έκθεση σε κίνδυνο. Αυτό κάτι αποδεικνύει:

  • την άψογη επιχειρησιακή προσαρμογή. 
  • την ευλαβική τήρηση οδηγιών ΕΟΔΥ.
  • την ορθολογική διαχείριση προμηθειών. 

Στο εμπερίστατο του καιρού μας, καλό είναι να βλέπουμε την παρουσία μας στη δημόσια σφαίρα, μέσα από το πρίσμα της προσφοράς και της στοργής και όχι της διασποράς πανικού που προδίδει μόνον ιδιοτέλεια. 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ