Κορονοϊός – Γεραπετρίτης: Αυτό είναι το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα


Κορονοϊός: «Θα ακολουθήσουμε πιστά, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, τη γνώμη των ειδικών επιδημιολόγων μας, οι οποίοι πραγματικά μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους»

«Οι περιορισμοί στην κίνηση συνδέονται με το γεγονός ότι υπάρχει μια κλειστή κοινωνία και κλειστή αγορά. Αυτονοήτως αν πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, ήδη από τα πρώτα βήματα θα αρθούν και οι περιορισμοί κίνησης», πλην όμως οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να αντικατασταθούν από το προσωπικό μέτρο και την αυτοπειθαρχία.

Το διπλό αυτό σήμα έστειλε, λίγα 24ωρα πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη μερική άρση των περιορισμών, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σημείωσε ταυτόχρονα – μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega – ότι «κατερρίφθη ένα μεγάλο στερεότυπο της μεταπολίτευσης, ότι ο Έλληνας δεν είναι δεκτικός στη συμμόρφωση με τον κανόνα», αρκεί αυτό να είναι για το γενικό συμφέρον, τόνισε. «Βγαίνοντας από αυτήν την υγειονομική κρίση θα βγούμε με μια νέα αυτοπεποίθηση ως Έλληνες. Δεν είναι τυχαία αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν είναι τυχαία αυτά που λέγονται για την Ελλάδα σήμερα παγκοσμίως», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως εξήγησε εισαγωγικά στη συνέντευξή του ο υπουργός, το πιο σημαντικό είναι να έχει κανείς τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει το πλάνο εξόδου από την υγειονομική κρίση και τη μετάβαση στην ομαλότητα.

Η πρώτη παραδοχή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι πάντως ολοφάνερο ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση και της κοινωνίας και της αγοράς. Είναι προφανές, τόνισε, ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη στέρηση στο επίπεδο του προσωπικού δικαιώματος της κίνησης δεν έγινε για να βρισκόμαστε μόνιμα σε καραντίνα, αλλά για να έχουμε την πολυτέλεια κάποια στιγμή να βγούμε ξανά στις συναναστροφές μας και στη δουλειά μας».

Η δεύτερη παραδοχή έχει να κάνει με το ότι ορισμένα από τα στοιχεία του βασικού τρόπου ζωής μας θα παραμείνουν εκεί και την περίοδο μετάβασης στην ομαλότητα. Δηλαδή το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων κατηγοριών συνανθρώπων μας, το ζήτημα που έχει να κάνει με την προσωπική υγιεινή, θα παραμείνουν εκεί ανεξαρτήτως της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων. Και βεβαίως, διευκρίνισε, «θα πρέπει να έχουμε μια βασική κατανόηση ότι η άρση των μέτρων δεν θα είναι γραμμική, αλλά θα έχει χαρακτήρα δυναμικό, θα ανοίγουν συγκεκριμένοι κλάδοι ή δραστηριότητες, επίσης εάν δούμε ότι υπάρχει κάποια αντίδραση μεγαλύτερη του αναμενομένου σε ό,τι αφορά τον ιό, τότε θα κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις για να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα» είπε διαβεβαιώνοντας ότι «θα ακολουθήσουμε πιστά, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, τη γνώμη των ειδικών επιδημιολόγων μας, οι οποίοι πραγματικά μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους. Αισθάνομαι ότι στην πορεία μετάβασης που θα είναι όλο το Μάιο και όλο τον Ιούνιο, θα έχουμε εν τέλει το βέλτιστο αποτέλεσμα για να κερδίσουμε πάλι τις ζωές μας».

Στο ερώτημα αν το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων την 4η Μαΐου, όπως πιθανολογείται, θα συνεπάγεται ότι θα σταματήσουμε να παίρνουμε άδεια για μετακινήσεις μέσω μηνυμάτων, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Είναι λογικό, είναι προφανές ότι οι περιορισμοί στην κίνηση συνδέονται με το γεγονός ότι υπάρχει μια κλειστή κοινωνία και κλειστή αγορά. Αυτονοήτως αν πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, ήδη από τα πρώτα βήματα θα αρθούν και οι περιορισμοί κίνησης. Αντιλαμβανόμαστε όμως όλοι ότι, έχοντας στο μυαλό μας το πλαίσιο συμμόρφωσης που είδαμε και για το οποίο πρέπει όλοι να αισθανόμαστε υπερήφανοι, θα εξακολουθήσει να υπάρχει ένα μέτρο στην εξωτερική μας κίνηση χωρίς να υπάρχει πλέον ο εξωτερικός καταναγκασμός».

Διευκρινιστικά αν θα συνεχισθούν τα μέτρα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «θα ακολουθήσουμε τη γνώμη των ειδικών μας, η αίσθηση που εγώ αποκομίζω είναι ότι στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να υπάρξει προσωπική αυτοπειθαρχία εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Δεν είναι ζήτημα καταναγκασμού», επέμεινε και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «ο καθένας πρέπει να διαμορφώνει μόνος του το πλαίσιο της ζωής του, θέλουμε να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πιο επικίνδυνη θέση. Εκείνο, πάντως, το οποίο θα πρέπει να πρυτανεύσει, είναι εκείνο το οποίο ίσχυσε καθ’ όλη τη διάρκεια της μεγάλης αυτής υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή, η αυτοπειθαρχία».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε «βαθιά υπερήφανος» για το γεγονός ότι, όπως είπε, «κατερρίφθη ένα μεγάλο στερεότυπο της μεταπολίτευσης, ότι ο Έλληνας δεν είναι δεκτικός στη συμμόρφωση με τον κανόνα. Η λογική του ότι δυσκολευόμαστε να εξοικειωθούμε με καταναγκασμό, πλέον αποτελεί παρελθόν. Όταν πεισθούν οι συμπολίτες μας ότι μία πολιτική ασκείται προς όφελος του γενικού συμφέροντος, εκεί πείθεται και όχι μόνο πείθεται, αλλά είναι και πιο συμμορφούμενος από άλλους λαούς». Έφερε δε, το παράδειγμα της συμμόρφωσης των συμπολιτών μας με τα μέτρα για το κάπνισμα, που «αποτέλεσε ένα πρόδρομο της συμμόρφωσης στο θέμα της δημόσιας υγείας». Όπως είπε «έχω την αίσθηση ότι βγαίνοντας από αυτήν την υγειονομική κρίση θα βγούμε με μία νέα αυτοπεποίθηση ως Έλληνες. Δεν είναι τυχαία αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν είναι τυχαία αυτά που λέγονται για την Ελλάδα σήμερα παγκοσμίως, άρα (θα βγούμε με) μια νέα αυτοπεποίθηση, η οποία θα μας δώσει λίγο το αποτύπωμα για το μέλλον».

Επικαλέστηκε μάλιστα προς τούτο την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες έξι κρατών, οι οποίοι λογίζονται ότι ηγούνται των χωρών που είχαν τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με τη διαχείριση του ιού, χώρες από την Ευρώπη, την Ωκεανία, το Ισραήλ, χώρες που «μπόρεσαν και κράτησαν ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας. Υπήρξε ανταλλαγή σε ό,τι αφορά τις καλές πρακτικές, να μας βοηθήσει και στον τρόπο με τον οποίο θα αποκλιμακωθούν τα μέτρα περιορισμού», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Και, στο ερώτημα αν η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια, τα κράτη που τα πήγαν καλύτερα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, να επικοινωνήσουν το γεγονός ότι είναι ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να το κάνουμε, όποιο διεθνές έντυπο υψηλού κύρους δείτε, έχει αφιέρωμα στην Ελλάδα. Η «Bild», εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων, είχε ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα πού θα πάμε φέτος για τουρισμό και ο πιο ασφαλής προορισμός θεωρήθηκε η Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές έχει γίνει πλέον κοινή παραδοχή», υπογράμμισε, «ότι η Ελλάδα με τη στάση που έχει τηρήσει, είναι ένας σχετικώς ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και, όταν με το καλό θεωρήσουμε ότι υπάρχει μια υγειονομική ασφάλεια για να μπορέσουμε να δεχθούμε εξωτερικό τουρισμό, τότε από μια μικρότερη βεβαίως, ευρωπαϊκή και παγκόσμια πίτα, θεωρώ ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω και της έλλειψης σχετικού ανταγωνισμού, θα διοχετευθεί προς την Ελλάδα», ανέφερε κλείνοντας ο Γ. Γεραπετρίτης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ