Κορονοϊός: Τα αποτελέσματα των «εκρήξεων» σε Κρανίδι, Μαλακάσα και τις δύο κλινικές στην Αττική


Την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού προσπαθούν να σταματήσουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία όλα έδειχναν πως σιγά-σιγά θα επιστρέφαμε στην κανονικότητα

Τα κρούσματα σε υγειονομικές δομές της Αττικής, σε συνδυασμό με εκείνα στις κλειστές δομές του Κρανιδίου και της Μαλακάσας όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς.

Όλες οι εστίες βρίσονται σε συναγερμό, ωστόσο στις περιπτώσεις των υγειονομικών δομών – η ψυχιατρική-γηριατρική κλινική «Κασταλία» στα νότια προάστια και η ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι- έχει παρέμβει η εισαγγελική αρχή για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις και παραλείψεις.

Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα, δείχνει την προσοχή που χρειάζεται, καθώς η αναζωπύρωση της εξάπλωσης του ιού, «παραμονεύει».

Είναι ενδεικτικό, ότι το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακη του Πάσχα είχαν καταγραφει 10 κρούσματα. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη αναφέρθηκαν 6 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και 150 στη δομη (ξενοδοχείο) στο Κρανίδι. Προχθές, Τετάρτη, αναφέρθηκαν 7 κρούσματα. Εκείνη την ημέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία, αυτη που γεννούσε ο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, περιέγραφε πως «στόχος της επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά και της επαγρύπνησής μας για αυτό το νέο ιό, είναι η ανίχνευση και ο περιορισμός επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες, σε κλειστές δομές, σε χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών, πληθυσμών αυξημένου κινδύνου».

Μια ημέρα αργότερα, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 55, εκ των οποίων τα 28 αφορούσαν την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι.

Αναταραχή προκάλεσαν τα κρούσματα στις δύο υγειονομικές δομές του λεκανοπεδίου τόσο στους επιστήμονες όσο και στην κυβέρνηση. Ειναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ενημερωση και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, έκαναν λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές» οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια που έχει γίνει στην χώρα μέχρι σήμερα για τη μείωση της διασποράς.

Όταν μάλιστα οι «ανεύθυνες συμπεριφορές» προέρχονται από ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της υγείας και είναι επιστημονικά υπεύθυνοι για υγειονομικές δομές που φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους, ευάλωτους λόγω ηλικίας και λόγω νοσημάτων, τότε γίνεται αντιληπτός ο μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγουν τα κρούσματα και ο έλεγχος της πανδημίας.

Η περίπτωση των κλινικών σε Περιστέρι-Ελληνικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου «Ταξιάρχαι» όπου νοσηλεύονταν κυρίως νεφροπαθείς, ένας ασθενής υποβλήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε αιμοκάθαρση ενώ φέρεται να είχε πυρετό. Η εμπύρετη κατάσταση ενός αιμοκαθαιρόμενου είναι μία κατάσταση για την οποία εχουν κάνει ασκήσεις επί χάρτου όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού με βάση τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, η εικόνα για την κλινική χθες καθε αλλο παρά ετοιμότητα και σχεδιασμό κατέδειξε. Διαπιστώθηκαν 28 κρούσματα, καθώς και δύο θάνατοι ασθενών.

Τουλάχιστον δύο αςθενείς, μια γυναίκα 90 ετών και ένας άνδρας 86 ετών, διακομίστηκαν για νοσηλεία στο ΝΙΜΤΣ. Ανάμεσα στα κρούσματα περιλαμβάνονται και 11 εργαζόμενοι.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένονται σήμερα αποτελέσματα από αλλα 45 δείγματα. Η κλινική στεγανοποιήθηκε και μπήκε σε καραντίνα και ελέγχονται οι λόγοι για τους οποίους δεν απομονώθηκαν ύποπτα ή ύποπτο περιστατικό με Sars-CoV-2.

Χωρίς θωράκιση αποδείχθηκε και η ψυχιατρική-γηριατρική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό όπου ενας ηλικιωμένος φιλοξενούμενος της κλινικής κατέληξε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Όταν έγινε γνωστό το κρούσμα στην κλινική σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Κινητοποιήθηκαν ο ΕΟΔΥ με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ελέγχθηκαν συνολικά 300 τρόφιμοι καθώς και 130 εργαζόμενοι. Τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται, με τα πρώτα 92 από τους 130 εργαζόμενους να είναι αρνητικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά.

Και για τις δύο κλινικές υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα για πρόληψη μετάδοσης ασθενειών.

«Ο ιός αυτός, όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας. Εκεί συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε» είπε χαρακτηριστικα ο κ. Τσιόδρας. Και πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε η αναγκαία επαγρύπνηση, αυτη που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να ανάβουν συνεχώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων, είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ