Τι έχει κερδίσει μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτούς τους εννιά μήνες διακυβέρνησης; Ποιο μοντέλο εξουσίας οραματίζεται και ποιο επιχειρεί να στείλει στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας;
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν τίποτα δεν του ήρθε… δεξιά, το αντίθετο θα λέγαμε.
Μόλις ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης έσκασαν στα χέρια του απότομα μεγάλες βόμβες: Μεταναστευτικό, Τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και στα νησιά, αλλά και το μέγα θέμα της εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού.
Παρόλα αυτά, κατά κοινή ομολογία η οποία αποτυπώνεται και συντριπτικά σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει σε πέρας επιτυχώς όλα τα παραπάνω ζητήματα. Είναι επίσης γεγονός ότι κατάφερε να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πολύ διαφορετικό από τις παλαιοκομματικού τύπου φόρμες που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του.
Μέχρι στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να βάλει στο προσκήνιο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς… Παράλληλα, φροντίζει με κάθε τρόπο να παίρνει πάνω του την πολιτική και την προσωπική ευθύνη για όλα τα ζητήματα, χωρίς να αφήνει τους υπουργούς του να κάνουν το λεγόμενο «μασάζ» στην κοινωνία.
Βγαίνει μπροστά ο ίδιος και παίρνει το ρίσκο των επιλογών του. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής έχει απευθύνει προς τον ελληνικό λαό τέσσερα διαγγέλματα/τηλεοπτικά μηνύματα, ενώ αναλαμβάνει να πηγαίνει ο ίδιος στις διακεκαυμένες ζώνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο βασικές του επιλογές για την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, του… βγήκαν. Και οι δυο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ενώ τα διθυραμβικά σχόλια των ξένων μέσων ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσμετρώνται στα advantage της κυβέρνησης.
Ακόμα και ο πολιτικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαφέρει και ξεφεύγει από τα στενά όρια των επαγγελματιών της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του αρνείται να χρησιμοποιήσει την έννοια του «κράτους» και προτιμά την έννοια της «Πολιτείας».
Αποφεύγει να βάλει ταμπέλα στον εαυτό του και στην κυβέρνησή του. Δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε ως «νεοφιλελεύθερος», ούτε ως «κρατιστής».
Έχει ήδη υπερβεί τα στενά κομματικά όρια της παράταξής του σε πολλές περιπτώσεις (και στο μεταναστευτικό και στο θέμα των εκκλησιών) και παρά τις όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η στάση του αυτή βρίσκει τεράστια απόκριση στον ελληνικό λαό και σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να συνομιλεί ευθέως με «προνομιακά ακροατήρια» για τον ΣΥΡΙΖΑ και να «διεμβολίζει» τους ψηφοφόρους του, μεγάλο μέρος των οποίων συμφωνεί με σημαντικές επιλογές της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έπεσε στην παγίδα της καρικατούρας ενός ακραίου δεξιού ηγέτη που αρκετοί θα ήθελαν να τον παρασύρουν, και εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας…
Δεν έπεσε καν στην παγίδα της πόλωσης «Δεξιά – Αριστερά» και κατάφερε να «προστατεύσει» και τον ελληνικό λαό από αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση της ασύμμετρης απειλής στον Έβρο.
Αντικατέστησε επιτυχώς το «κρατικό» με το «δημόσιο» και το συμπέρασμα της «νέας κανονικότητας» που ευαγγελίζεται είναι ακριβώς αυτό.
Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται αρκετά έμπειρος κι όπως εγκαίρως επισημάναμε δεν αφήνει να διαστρεβλωθεί το πολιτικό του προφίλ.
Μια αποστροφή του Πρωθυπουργού στο τελευταίο του διάγγελμα διαστρεβλώθηκε, εντείνοντας τη φημολογία για πρόωρες εκλογές. «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αρκετοί έσπευσαν να τον ερμηνεύσουν και να εκτιμήσουν ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Προφανώς τον τελευταίο μήνα η Βουλή υπολειτουργεί και η χώρα κυβερνάται με ΠΝΠ, αλλά η έλλειψη λογοδοσίας λόγω έκτακτων συνθηκών δεν σημαίνει και έλλειμμα δημοκρατικής ευαισθησίας της κυβέρνησης, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε λοιπόν ότι θα επιστρέψει στην κανονικότητα και ότι η κυβέρνηση θα δίνει καθημερινά λόγο στην αντιπολίτευση και στον λαό.
Όλα τα παραπάνω μένει να τα δούμε μόλις περάσουμε επιτυχώς τον κάβο της πανδημίας και μπορέσουμε να συνδράμουμε στην παραγωγή πλούτου για την χώρα, ο καθένας από το δικό του μετερίζι…