Δια της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση να περιορίσει την διάδοση του ιού στην χώρα με ορίζοντα το Πάσχα
Κρίσιμες είναι οι μέρες που διανύουμε καθώς αναμένεται να διαφανεί εάν θα έχουμε κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης. Το βλέμμα της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων στρέφεται στις εκκλησίες αλλά και τις συνάξεις πολιτών το Πάσχα. Έχουμε προλάβει την εξάπλωση του ιού ή όχι; Το σίγουρο είναι πως θα το ξέρουμε μετά το Πάσχα.
Ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιεί από πλευράς του πως αν τα μέτρα καταργηθούν σε 15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων. «Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται πως επηρεάστηκαν από τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες και αποφάσισαν να αθετήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Έτσι, υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτή που έχει σχεδιαστεί και δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, τότε από τις 27 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο συνδυασμός όμως της εικόνας χαλάρωσης μαζί με το… «αντάρτικο» ιερέων σε Κουκάκι και Κέρκυρα θορύβησε την κυβέρνηση και η εισαγγελική παρέμβαση μετά και από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά είναι ενδεικτική για την αυστηρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.
Γι αυτόν τον λόγο στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν σχέδια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω για κάποιες ώρες τις ημέρες του Πάσχα. Αυτή λογίζεται ως η έσχατη λύση σε περίπτωση που κριθεί πως υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διάδοση του ιού.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι προληπτικοί έλεγχοι σε μπλόκα στα διόδια και τις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους, για την αποφυγή κύματος εξόδου προς την επαρχία από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα.
Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:
- Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.
- Θα έχουν δοθεί εντολές στους αστυνομικούς να προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα. Κι αυτό άσχετα με την ουρές αυτοκινήτων που θα δημιουργηθούν κι οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την αδικαιολόγητη αναχώρηση στην επαρχία κατοίκων της πόλης.
- Παρεμφερείς έλεγχοι θα γίνουν και σε άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πάρνηθας, Λουτρακίου, Δερβενοχωριων κ.λπ.). Έχει ήδη ζητηθεί και η συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών από Κορινθία , Βοιωτία κ.λπ. για να στηθούν μπλόκα σε κάθε προσπάθεια χρήσης άλλου περιφερειακού δρόμου.
- Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.
Όσον αφορά τώρα τη επόμενη ημέρα, δηλαδή την άρση των περιοριστικών μέτρων, στην κυβέρνηση εξετάζουν ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο σε συνδυασμό με το οικονομικό πακέτο, θα «τρέχει» σίγουρα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.
Και εάν το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι ύψιστης σημασίας, η καλή εικόνα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν με το τι θα γίνει στην οικονομία την επόμενη ημέρα.