Τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομίας στραμμένα στην Ευρώπη – Θα καταλήξει σήμερα σε συμφωνία το Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 18:00;- Αυξάνεται η πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία.
Μία νέα αποτυχία στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μετά το ναυάγιο της Τρίτης θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στην ευρωζώνη. Τα βλέμματα όλων στραμμένα στην Ολλανδία.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν σήμερα την πίεση στην Ολλανδία να «ξεμπλοκάρει» την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ή οι τελικές αποφάσεις θα παραπεμφθούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Και μόνο το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Eurogroup που θα συνεχιστεί το απόγευμα, ξεκίνησε… προχτές, δείχνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Μπορεί στο υγειονομικό επίπεδο να έχουν φανεί οι πρώτες αχτίδες ελπίδας για τον περιορισμό της πανδημίας, εντούτοις, στην οικονομία η ευρωζώνη εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού.
- Πρώτον, η ύφεση θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα αυτή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-9. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για ύφεση της τάξης του 10%.
- Δεύτερον, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι δορυφόροι τους αρνούνται να μπουν στη συζήτηση για αμοιβαιοποίηση των χρεών, δηλώνοντας εμμέσως ότι η κάθε χώρα είναι μόνη της απέναντι στην κρίση.
- Τρίτον, η προφανής έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δίνει εκ νέου ώθηση στον ευρωσκεπτικισμό και την τάση εθνικής αναδίπλωσης. Είναι σχεδόν καθημερινές οι δηλώσεις ανησυχίας κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κλονισμός του αισθήματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ενδέχεται να οδηγήσει σε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, όπως άλλωστε είδαμε να συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία.
Δραματική έκκληση Κόντε
«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο BBC. «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθιά απογοητευμένοι», πρόσθεσε.
Η υπαναχώρηση της Γαλλίας
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισ. ευρώ που είναι υπό συζήτηση –είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις πλέον πληγείσες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία. Έχω εμπιστοσύνη ότι (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) Όλαφ Σολτς, μαζί με τον συνάδελφό του, τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, μπορούν να το προωθήσουν αυτό σήμερα και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό από κοινού».
Η αναφορά στον κ. Λεμέρ από τον κ. Αλτμάιερ δεν είναι τυχαία. Η Γαλλία φαίνεται να υπαναχωρεί από το μέτωπο των 9 χωρών που ζήτησαν ευρωομόλογο κορωνοϊού και να μπαίνει σε πλαίσιο συμφωνίας με τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, τους τόνους αρχίζει να ρίχνει και η Ισπανία.
Ωστόσο, η Ιταλία, προς το παρόν, εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Το πλαίσιο της συμφωνίας
Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα.
Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση
Το ευρωομόλογο κορονοϊού είναι εκτός πλαισίου συμφωνίας. Ωστόσο, η Ιταλία τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους επικοινωνίας, επιδιώκει να υπάρξει αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν ότι η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να διευθετηθεί, είναι οι όροι συνοδεύσουν τα δάνεια του ESM τα οποία θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ (περίπου 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα). Ο Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για χαλαρούς όρους, αλλά ο Ολλανδός συνάδελφός του, Βόπκε Χούκστρα, ζήτησε πλήρη Μνημόνια, προκαλώντας την οργή του Μπρουνό Λεμέρ. Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ολλανδία παίζει το ρόλο του «λαγού» της Γερμανίας.
Το τρίτο ζήτημα είναι αν θα συμφωνηθεί τελικά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «ταμείου ανάκαμψης» το οποίο θα διοχετεύσει ρευστότητα στα κράτη μέλη. Ωστόσο, ακόμα και αυτήν την πολύ light εκδοχή αμοιβαιοποίησης χρεών, απορρίπτεται από τον ευρωπαϊκό Βορρά.
Eurasia: Νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις
Αρνητικές είναι οι προοπτικές για την έκβαση του αποψινού Eurogroup, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πολιτικής συμβουλευτικής Eurasia Group. Η ανάλυση, την οποία υπογράφει o επικεφαλής Ευρώπης της εταιρείας Μουτζτάμπα Ραχμάν, αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και στους τέσσερις άξονες του πανευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης: τη χρήση του ESM, το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SURE), το νέο Ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και το μελλοντικό ταμείο ανάκαμψης με την επίμαχη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ESM, η πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL του ESM προϋποθέτει την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που προσφεύγει. Η πρόταση της Κομισιόν ήταν η σχετική ανάλυση βιωσιμότητας να βασιστεί στα δεδομένα που ίσχυαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Χάγη και το Βερολίνο επιμένουν ότι πρέπει η ανάλυση να λάβει υπ’ όψη τις σφοδρές συνέπειες της κρίσης στα δημόσια οικονομικά της χώρας θα προσφύγει στον Μηχανισμό.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η εξασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους προϋποθέτει είτε ότι η χώρα αυτή – π.χ. η Ιταλία ή η Ελλάδα – θα επιβάλλει μέτρα λιτότητας το 2022 για να πετύχει τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τι στάση θα τηρήσει τελικά η Ολλανδία;
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ολλανδία και στη στάση που θα κρατήσει σήμερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Χάγης με τις προϋποθέσεις που έθεσε στη μαραθώνια προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, η οποία τελείωσε χθες το πρωί χωρίς αποτέλεσμα, στην ουσία κατέστησε αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας.
Ολλανδία – Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία σήμερα για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. «Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Κορονοϊός –Κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς τη Μ. Εβδομάδα: «Δεν προτρέπουμε κανέναν να έρθει»
- Κορονοϊός: «Σκότωσε» τρεις δικούς της ανθρώπους πηγαίνοντας σε ένα πάρτι και μια κηδεία
- Αποκάλυψη – «βόμβα» για τον κορονοϊό από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ