Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η λήψη νέων μέτρων όσον αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω κορονοϊού. Στόχος να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης, από όσους ψάχνουν τρόπους να μη μένουν σπίτι
Την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης, μετά από καθημερινή ανάλυση των συμπεριφορών των πολιτών και της συμμόρφωσης που δείχνουν ή όχι έναντι των υφιστάμενων μέτρων.
Η μεγάλη αγωνία των Αρχών είναι να διατηρηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων και ειδικά των βαρέων περιστατικών όσο το δυνατό πιο χαμηλά καθώς αυτό θα καθορίσει και την πορεία της επιδημίας συνολικά στη χώρα, αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης και παροχής νοσηλείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας την Τετάρτη στο OPEN ανέφερε ότι οποιοσδήποτε περαιτέρω περιορισμός για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ληφθεί από εδώ και πέρα, είτε χρονικός, είτε όσον αφορά τις μετακινήσεις, δεν θα αφορά αυτούς που είναι ήδη συνεπείς.
“Οι λίγοι που κάνουν κατάχρηση και χρησιμοποιούν το έντυπο ή τα sms για να βγουν έξι φορές την μέρα, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο και να είναι στην ουσία όλη μέρα έξω, αυτοί θα νιώσουν πράγματι σύσφιξη των μέτρων”, είπε ο κ. Πέτσας και εξειδίκευσε:
“Τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να είναι ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα 2ωρο, ένα 3ωρο για μια συγκεκριμένη μετακίνηση. Ένας άλλος περιορισμός μπορεί να είναι να μην βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1 ή 2 φορές την ημέρα για συγκεκριμένες αιτίες”.
Ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι μόλις καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επισήμανε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτουν με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες.
Προειδοποίησε τους “ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους”.
Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με ταξί και ΙΧ
Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ, λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορονοϊού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
Αναλυτικά προβλέπονται:
-Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη (εκτος από τον οδηγό). Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
-Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
-Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.