Το Αταλάντα – Βαλένθια χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ ως «Game Zero». Ευτυχώς που δεν υπήρξε και στην Ελλάδα τέτοιο
Στις 19 Φεβρουαρίου η Κίνα πλησίαζε τα 75.000 κρούσματα κορωνοϊού, στην Ιταλία όμως είχαν καταγραφεί μόνο τρεις περιπτώσεις. Εκείνη την ημέρα η Κίνα είχε ανακοινώσει 114 νέους θανάτους, φτάνοντας τους 2.118.
Σήμερα η Ιταλία έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε κρούσματα και έχει υπερτριπλάσιο αριθμό θανάτων από την Κίνα. Ένας από τους λόγους αυτής της ραγδαία εκθετικής αύξησης ήταν ο αγώνας της Αταλάντα με τη Βαλένθια την 19η Φεβρουαρίου, όπως έχουν «αποφανθεί» όλοι οι ειδικοί.
Η αναμέτρηση για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ φιλοξενήθηκε στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου, όπου μετέβησαν 40.000 οπαδοί της Αταλάντα και περίπου 2.500 της Βαλένθια. Το Μπέργκαμο απέχει απ’ το Μιλάνο 45 χλμ. και στα βαγόνια των τρένων οι εκδρομείς στοιβάχτηκαν κατά εκατοντάδες, ενώ στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις δύο πόλεις προκλήθηκε κομβόι αυτοκινήτων και λεωφορείων, γεμάτα από «νερατζούρι» κασκόλ.
«Δυστυχώς δεν ξέραμε τότε και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε. Το πρώτο θύμα στην Ιταλία από κορωνοϊό ήταν στις 21 Φεβρουαρίου. Τώρα ξέρουμε όμως ότι ο ιός κυκλοφορούσε καιρό ανάμεσα μας. Το παιχνίδι αυτό επιτάχυνε ραγδαία την εξάπλωση του ιού. Πάνω από 40.000 Μπεργκαμάσι πανηγύριζαν αγκαλιασμένοι το θρίαμβο της Αταλάντα στις εξέδρες του Σαν Σίρο. Το ίδιο συνέβη και με τις μικρές ομάδες ανθρώπων σε σπίτια και μπαρ στο Μπέργκαμο», έχει πει ο δήμαρχος της πόλης Τζιόρτζιο Γκόρι.
«Δύο μέρες μετά τον αγώνα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ήταν μία απλή καθημερινή ημέρα. Τότε ο καθηγητής Στέφανο Τσεντάνι, ο δάσκαλος μου, με πήρε από το Μιλάνο λέγοντας μου ότι έρχεται μια καταστροφή. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου η κλινική είχε γεμίσει με ασθενείς», είπε ο καθηγητής της πνευμονολογικής κλινικής του Μπέργκαμο, Φαμπιάνο ντι Μάρκο. «Έχω ακούσει πολλές θεωρίες για τον τρόπο που εξαπλώθηκε ο ιός. Το παιχνίδι της 19ης Φεβρουαρίου είναι η δική μου. Επρόκειτο για μια βιολογική βόμβα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του την Κυριακή 1 Μαρτίου. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο θύμιζε πια πόλεμο. Δεν έχω άλλη φράση για να το περιγράψω».
Στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφηκε ο «ασθενής Νο. 1» της Ιταλίας, περίπου 60χλμ. από το Μπέργκαμο, στην κωμόπολη Κοντόνιο. Ωστόσο μετά την εξέταση 6.000 ασθενών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 388 φορείς του ιού στη Λομβαρδία την ημέρα που διεξήχθη ο αγώνας.
Το Μπέργκαμο των 140.000 κατοίκων έχει 8.349 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην τελευταία καταγραφή και πάνω από 1.300 νεκρούς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκόρι τα πραγματικά κρούσματα είναι τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερα και η καταγραφή των θυμάτων δεν περιλαμβάνει τους «αρκετούς ανθρώπους» που έχουν πεθάνει στα σπίτια τους από πνευμονία.
Το παιχνίδι αυτό όμως θεωρείται πλέον και στην Ισπανία «καταραμένο». Δέκα παίκτες της Βαλένθια και άλλα 15 μέλη του stuff έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, δηλαδή περίπου το 35% της ομάδας! Μεταξύ αυτών ο αμυντικός Εζεκίελ Γκαράι και οι συμπαίκτες του Ελιακίμ Μανγκαλά και Χοσέ Γκάγια. Ο «ασθενής Νο. 1» της πόλης της Βαλένθια θεωρείται ο αθλητικός συντάκτης Κίκε Ματιέ, που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για να καλύψει την αναμέτρηση. Τα συμπτώματα στον οργανισμό του εκδηλώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά και κατά τη διάρκεια αυτών η ιχνηλάτηση έδειξε ότι μετέφερε τον ιό σε τέσσερις συναδέλφους του. Η Βαλένθια στην τελευταία καταγραφή έχει 2.600 κρούσματα κορωνοϊού.
Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα Sars-Cov-2 καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Στις 12 Μαρτίου, ημέρα που ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τη Γουλβς, υπήρχαν 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σαφώς όμως ήταν πολύ περισσότερα αυτά που βρίσκονταν ανάμεσα μας από τη διασπορά που είχε ήδη γίνει στην κοινότητα. Ένα από τα επιβεβαιωμένα αφορούσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, είδηση που προκάλεσε την αντίδραση της Γουλβς και το αίτημά της στην UEFA να αναβληθεί το παιχνίδι.
Η αναμέτρηση, ως γνωστόν, δεν αναβλήθηκε, αλλά ευτυχώς διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Μια απόφαση σοφή, όπως έχει πια αποδειχτεί, αφού κανείς δεν ξέρει σε ποιο σημείο θα βρισκόμασταν σήμερα αν 32.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν συρρεύσει στο Φάληρο για να γεμίσουν εκείνη την ημέρα το «Καραϊσκάκης».
Εκείνο το βράδυ έγιναν με κόσμο τα παιχνίδια Ρέιντζερς – Λεβερκούζεν και Μπασακσεχίρ – Κοπεγχάγη. Την προνοητικότητα πιστώνεται η ελληνική κυβέρνηση, που την Κυριακή 8 Μαρτίου είχε εκδώσει την απόφαση να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών όλες οι αγωνιστικές δραστηριότητες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η UEFA έκανε αποδεκτό το αίτημα να διεξαχθεί η αναμέτρηση χωρίς κόσμο το βράδυ της 9ης Μαρτίου και οι επιστημονικοί «εγκέφαλοι» πίσω από εκείνη την απόφαση μπορούν σήμερα να ισχυρίζονται ότι χάρη στην εισήγηση τους αποφεύχθηκαν τα (πολύ) χειρότερα.