Χωρίς συμφωνία αναφορικά με την έκδοση ευρω-ομολόγου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (26/03) η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοσή του.
Το κλίμα στη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν φορτισμένο, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία δεν δέχονται την έκδοση ομολόγου. Για αυτό και το κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα και το ζήτημα θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες στο Eurogroup.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του σημείωσε ότι την πρόταση αυτή υποστηρίζουν εννέα ηγέτες κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία). Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης – όπως επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κ.λπ. – και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ζητώντας να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Το «nein» της Γερμανίας
Η πρόταση των εννέα ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, με επικεφαλής το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, για έκδοση κορονό-ομολόγου, ήταν εξαρχής εκτός συζήτησης για το Βερολίνο, αν και στη Γερμανία συζητείται ακόμη και η κρατικοποίηση επιχειρήσεων προκειμένου να διασωθούν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η στάση της ήταν ακόμη πιο αρνητική σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και αναφορικά με το ζήτημα των ευρω-ομολόγων έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές προσδοκίες». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι εξόργισε σε τέτοιο βαθμό τον Ιταλό πρωθυπουργό που φέρεται να απείλησε να φύγει από την τηλεδιάσκεψη και να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο, ο οποίος πρότεινε το θέμα να επανεξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε δύο εβδομάδες.
Με την Γερμανίδα καγκελάριο συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί την έκδοση των ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία.
Το Βερολίνο μπορεί να έχει συναινέσει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν δέχεται τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με την έκδοση ομολόγου. Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι χώρες του Βορρά που δηλώνουν οπαδοί της σταθερότητας. Και αυτό γιατί μία τέτοια κίνηση θα απατούσε την παροχή εγγυήσεων αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί καν λύση για την αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη σύγκρουση δύο τελείως διαφορετικών αντιλήψεων οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ το θέμα του ευρω-ομολόγου δεν τέθηκε προς συζήτηση, εξ ου και η επιστολή των εννέα.
Η κοινή δήλωση
«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 14 της κοινής δήλωσης των ηγετών μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.
Το κομμάτι της δήλωσης για τα οικονομικά μέτρα:
12. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.
13. Υποστηρίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της υποστήριξης όρους χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
14. Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορονοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση
15. Τα κράτη μέλη μας ανέλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους προς την ΕΕ αναγκαία έκταση.
16. Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
17. Η πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα παράσχει 37 δισ. ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το εν λόγω Ταμείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως ο κορωνοϊός. Ανυπομονούμε για ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής να προχωρήσει περαιτέρω να αυξήσει την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ.
18. Επιδοκιμάζουμε επίσης τη συμβολή της ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για τραπεζικές εγγυήσεις και των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να διερευνήσουν χωρίς καθυστερήσεις τις δυνατότητες αύξησης της συνολικής απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ.
19. Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά.
20. Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει ανθρώπους και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα έχει μεγάλη διάρκεια, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η ΕΕ δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία και πολυμερείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια βοηθήσει τις χώρες και τις κοινότητες να καταπολεμήσουν την κρίση του COVID-19. Θα καταβάλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων ολοκληρωμένων αξιών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την προσαρμογή τους αναγκαία και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα – Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης