Κορονοϊός: Η θλιβερή λίστα των θυμάτων του φονικού ιού στη χώρα μας, δυστυχώς μεγαλώνει – 743 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μέχρι την Τρίτη (24/03), σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα
Στους 20 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ενώ 48 είναι τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 743 το σύνολο των κρουσμάτων.
Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 45 σε ΜΕΘ. Η μεση ηλικία των νοσηλευομένων είναι τα 68 έτη, ενώ όλοι έχουν υποκειμενα νοσήματα.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως παρατηρείται ανοσμία, η έλλειψη δηλαδή της όσφρησης, σε πολλούς ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Τσιόδρας: 8.000 με 10.000 τα πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα
Τουλάχιστον οκτώ με δέκα χιλιάδες είναι όσοι έχουν μολυνθεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τον κορονοϊό. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα για την διασπορά του ιού στη χώρα μας, ανέφερε στην αποψινή ενημέρωσή του, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
«Η καμπύλη της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαν να έχει βάλει κάποιο φρένο χαίρομαι που δεν βλέπω αυτή τη δραματική αύξηση, αγοράσαμε χρόνο, μακάρι να αγοράσουμε κι άλλο χρόνο, δεν μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί, αλλά ούτε και ότι έχει αυξηθεί δραματικά», τόνισε παράλληλα ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Επίσης εκτίμησε ότι η πορεία της Πανδημίας στην Ελλάδα είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας που γίνεται για να την ελέγξουμε. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι εντός των προβλέψεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων που είναι το προϊόν από τα δύο άγνωστα μεγέθη, δηλαδή του πόσοι έχουν μολυνθεί ή νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν. Αυτός ο αριθμός γνωρίζουμε ότι αυξάνει δραματικά αν επιτρέψουμε στη νέα λοίμωξη να εξαπλωθεί», ανέφερε και είπε με έμφαση ότι αυτό το ξέρουμε με σιγουριά και αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να μην επιβαρυνθεί περισσότερο απ όσο αντέχει το σύστημα υγείας. «Είναι πιο σημαντικό οι ασθενείς που νοσούν ελαφρά, να απομονώνονται παρά να ελέγχονται» γιατί χωρίς μέτρα έλεγχου ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται δραματικά έως ότου μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Ακόμα και σε χώρες με πολύ καλό σύστημα αυτό δεν έχει συμβεί πρόσθεσε.Για κάθε ένα ασυμπτωματικό ασθενή υπάρχει τουλάχιστον ένας ασυμπτωματικός ή ένας με ελαφρά συμπτώματα. Γι αυτό είναι σημαντικό μέτρο ο περιορισμός των επαφών.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν γιατί η μετάδοση θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου» τόνισε.