Ήταν 23-24 Φεβρουαρίου όταν περισσότεροι από 300 Καστοριανοί εργαζόμενοι στον κλάδο της γουνοποιίας, επέστρεψαν από την ετήσια έκθεση γούνας στο Μιλάνο.
γράφει η Χρυσούλα Κυρατζή (Αρχισυντάκτρια του site aboutkastoria.gr)
Κάποιοι από εκείνους (περίπου 100) στην ίδια πτήση (Μπέργκαμο-Θεσσαλονίκη) με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, την σχεδιάστρια μόδας από τη Θεσσαλονίκη.
Ήταν 2 Μαρτίου, αργά το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, όταν αρκετοί Καστοριανοί επέστρεψαν από πολυήμερο προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους.
Γύρω στους 400 κατοίκους του Νομού Καστοριάς -ο οποίος σημειωτέο δεν μετρά περισσότερους από 48000 μόνιμους κατοίκους – βρέθηκαν σε μια από τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” λόγω κορονοϊού.
Και τι έγινε; Ποια μέτρα πάρθηκαν; Πέρα από ξεσπάσματα στα social media μερίδας των ταξιδιωτών για στοχοποίηση των ίδιων, του κλάδου της γουνοποιίας και διασπορά κακίας… ΤΙΠΟΤΑ!
Κανένα περιοριστικό μέτρο. Καμία ενημέρωση! Καμία σύσταση από τον ΕΟΔΥ. Καμία πληροφόρηση. Το ταξιδιωτικό πρακτορείο που πραγματοποίησε την εκδρομή στους Αγίους Τόπους βγήκε με περισσή ευκολία να επιβεβαιώσει στη σελίδα του στο Facebook πως όλοι οι ταξιδιώτες έχουν εξεταστεί και είναι καλά στην υγεία τους. Η ανακοίνωση αυτή έγινε 4 μόλις ημέρες αφότου επέστρεψαν, στις 6 Μαρτίου!
Εκπρόσωποι των γουνεμπόρων διαβεβαίωναν δημόσια πως δεν υπάρχει συνάδελφός τους που νοσεί. Τόνιζαν μάλιστα πως προσπαθούσαν κάποιοι να εξεταστούν προληπτικά αλλά δεν γινόταν αποδεκτό το αίτημά τους επειδή δεν είχαν συμπτώματα. Και συνέχιζαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, στα καφέ της πόλης στα super markets, παντού…
Αντιλαμβάνεστε πως τότε κανένας δεν ήξερε ούτε μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Νομίζαμε πως μιλάμε για κάτι μακρινό. Πως ο κορονοϊός είναι κάτι που δε μας αφορά.
400 Καστοριανοί δεν συνειδητοποίησαν ποτέ εκείνες τις ημέρες την ανάγκη να μείνουν σπίτια τους. Να μην έρθουν σε επαφή με άλλο κόσμο. Να μην αποκρύψουν ήπια συμπτώματα. Να μη διασπείρουν τον ιό. Τον οποίο όπως αποδείχθηκε κουβάλησαν τελικά στις αποσκευές τους χωρίς να το καταλάβουν.
Ώσπου στις 10 Μαρτίου όλοι ταρακουνηθήκαμε και ξυπνήσαμε από το όνειρό μας, όταν ένας 53χρονος εργαζόμενος του Νοσοκομείου Καστοριάς μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο συμπολίτης μας είναι πλέον ένα από τα θύματα του φονικού ιού στη χώρα μας.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου άρχισαν να μολύνονται ο ένας μετά τον άλλο. Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε καραντίνα. Το Νοσοκομείο άρχισε να καταρρέει. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκαν τα λειτουργικά προβλήματα που κρυβόντουσαν καλά κάτω από το χαλί, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ελλείψεις σε εξοπλισμό, σε προσωπικό και οι εναπομείναντες “ήρωες” που συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους σε τραγικές συνθήκες, ζητάνε μέσω Facebook (!) μάσκες και τη συνδρομή ιδιωτών συναδέλφων τους. Λες και το κράτος δεν ακούει. Ιδιώτες και σύλλογοι μαζεύουν χρήματα για το Νοσοκομείο. Στέλνουν τρόφιμα για τους εργαζομένους! Ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έρχεται στην Καστοριά (στις 14 Μαρτίου), βλέπει την κατάσταση και φεύγει χωρίς να αποφασίσει κάτι ιδιαίτερο.
Οι εργαζόμενοι άρχισαν να εξετάζονται και το Νοσοκομείο να απολυμαίνεται γύρω στις 18-19 Μαρτίου. Τόσες ημέρες χαμένες. Τόσες ημέρες που οι εργαζόμενοι ουρλιάζουν για βοήθεια!
Σήμερα 21/3 το Νοσοκομείο εξυπηρετεί μόνο Επείγοντα περιστατικά και κρούσματα κορονοϊού! Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στην Καστοριά στα 21. Αριθμός τεράστιος αναλογικά με τον πληθυσμό. 3 νεκροί και ασθενείς σε σοβαρή κατασταση στα Νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Θεσσαλονίκης. 2 χωριά κοντά στην Καστοριά (Δαμασκηνιά και Δραγασιά) σε καραντίνα!
Η σκέψη και μόνο για τον ακριβή αριθμό των φορέων τρομάζει! Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια! Η διασπορά ενδέχεται να είναι ήδη τεράστια και να στοιχίσει αρκετές ανθρώπινες ζωές στο άμεσο μέλλον!
Το παράδοξο είναι πως στην πόλη θα δείτε ακόμη ανθρώπους να κυκλοφορούν αμέριμνοι στις παραλίες περιμετρικά της λίμνης. Να κάθονται σε παγκάκια και να συζητούν για το “κακό που μας βρήκε”! Με αφέλεια να απολαμβάνουν το “γύρο της λίμνης” σε παρέες των 4-5 ατόμων ή να ψαρεύουν, για να περάσει η ώρα τους.
Ο καιρός είναι ιδανικός για να αρχίσουν να αθλούνται ακόμα και όσοι απέφευγαν κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια! Ακόμη νομίζουν ότι ο κορονοϊός είναι κάτι που δε θα τους αγγίξει. Ότι αφορά μόνο τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι φορείς ζητούν ειδική μεταχείριση για την περιοχή! Να παρθούν μέτρα διαφορετικά από τις άλλες πόλεις. Να μπει η περιοχή σε καραντίνα! Η Καστοριά είναι εβδομάδες μπροστά σε αυτή την περιπέτεια από άλλες περιοχές της χώρας. Δείχνει το μέλλον, τις τραγικές στιγμές που έρχονται για τα νοσοκομεία του κέντρου… Όλη η χώρα πρέπει να παραδειγματιστεί, να μην κάνει τα ίδια λάθη. Τώρα γνωρίζουμε!
Όλοι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, να προστατεύσουμε τις ζωές μας και των ανθρώπων γύρω μας. Ο κορονοϊός είναι κάτι που αφορά όλους μας! Δεν υπάρχουν “ταύροι”, ούτε άτρωτοι ανάμεσά μας. Είναι ώρα ευθύνης!
Μη γίνετε σαν την Καστοριά!