Μόνο τυχαία δεν είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (18/03)
Η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα «Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, αποτελεί προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος το πρωί της Τετάρτης (18/03) με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».
Extraordinary times require extraordinary action. There are no limits to our commitment to the euro. We are determined to use the full potential of our tools, within our mandate. https://t.co/RhxuVYPeVR
— Christine Lagarde (@Lagarde) March 18, 2020
Τα βασικά σημεία:
- Για τις αγορές υπό το PEPP θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τονίζεται στην ειδική ανακοίνωση.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το PEPP μόλις κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα όλα τα «commercial paper» επαρκούς πιστωτικής ποιότητας επιλέξιμα για αγορά υπό το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP).
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα μετριάσει τα στάνταρτ στις εγγυήσεις (collateral) και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Additional Credit Claims (ACC) προκειμένου να περιλάβει αιτήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών επαναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.