Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Örebro, μαζί με μια γνωστή ερευνητική ομάδα στη Δανία, ανέπτυξαν μια μέθοδο για να μελετήσουν πώς επηρεάζει την υγεία ο μεταβολισμός στα βακτήρια του εντέρου. Η μέθοδος τους θα δημοσιευθεί στο σύνολό της στο επιστημονικό περιοδικό Nature Protocols.
Η μέθοδος , την οποία εργάστηκαν και αναπτύχθηκε για πάνω από δέκα χρόνια από τους ερευνητές Tuulia Hyötyläinen και Matej Orešič, χρησιμοποιείται για μελέτες μεταβολισμού – όπου οι πληροφορίες για χιλιάδες μόρια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των κυττάρων ανακτώνται μέσω χημικής ανάλυσης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν, μεταξύ άλλων, να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ του μεταβολισμού στα βακτήρια του εντέρου και της ανάπτυξης του διαβήτη, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature 2016.
«Αλλά η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ερευνητές που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη μεταβολικολογία στις σπουδές τους», λέει ο Matej Orešič, ερευνητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Örebro.
Επιστημονικές μέθοδοι τόσο σημαντικές όσο τα αποτελέσματα
Με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου που χρησιμοποιούν οι ερευνητές του Örebro, είναι δυνατόν να αναλυθούν περίπου 2.000 μεταβολίτες από ένα δείγμα αίματος. Οι μεταβολίτες είναι μικροσκοπικά μόρια, για παράδειγμα αμινοξέα, λιπίδια και μόρια σακχάρων, που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού.
«Η συλλογή δεδομένων είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάλυσης, αλλά δεν απαιτεί πάντα τόσο χρόνο όσο και η πραγματική ανάλυση δεδομένων. Τότε θα πρέπει να συνδεθεί αυτό το μεγάλο ποσό δεδομένων με βιολογικά και ιατρικά ερωτήματα», λέει ο Tuulia Hyötyläinen, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Örebro.
Στο δημοσιευμένο άρθρο περιγράφεται λεπτομερώς το πρωτόκολλο μεθόδου εργασίας. Όπως συμβαίνει συχνά, το τμήμα μεθόδου ενός επιστημονικού άρθρου είναι δύσκολο για τους άλλους ερευνητές να αναπαράγουν, ειδικά σε πολύπλοκες μελέτες με εκτεταμένες ποσότητες δεδομένων.
«Οι επιστημονικές μέθοδοι είναι εξίσου σημαντικές με τα αποτελέσματα της έρευνας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αξιόπιστες μεθόδους για την παραγωγή δεδομένων υψηλής ποιότητας», εξηγεί ο Matej Orešič.
Πρόληψη της δυσανεξίας στη γλουτένη
Το ερευνητικό δίδυμο εργάζεται τώρα για τον εντοπισμό του πώς ο μεταβολισμός στα μικρά παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη αργότερα στη ζωή. «Έχουμε δει μεταβολές στο μεταβολισμό των λιπιδίων στα μωρά πριν εκδηλωθούν στη γλουτένη μέσω της διατροφής τους. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί ίσως να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της δυσανεξίας στη γλουτένη και ίσως να μας βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου», προσθέτει ο Matej Orešič.
Διερευνούν επίσης τη σχέση μεταξύ έκθεσης σε διάφορους περιβαλλοντικούς ρύπους στην πρώιμη ζωή και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. «Προσπαθούμε να βρούμε βιοδείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση διαφόρων νόσων και σε ένα προγενέστερο στάδιο από αυτό που είναι εφικτό σήμερα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να μελετήσουμε ποιοι μεταβολίτες που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου και πώς αυτά επηρεάζουν τότε τον μεταβολισμό μας » λέει ο Tuulia Hyötyläinen.
«Εργαζόμαστε συνεχώς για τη βελτίωση ολόκληρης της αλυσίδας ανάλυσης, από τη λήψη δειγμάτων σε ανάλυση δεδομένων. Και τώρα και άλλοι ερευνητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μας», προσθέτει ο Matej Orešič.