Διευκολύνσεις και προς τους συνεπείς δανειολήπτες εξετάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για διευκόλυνση των επιχειρήσεων και πλέον αυτό που απομένει είναι να κάνουν κάτι ανάλογο και προς τα φυσικά πρόσωπα. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι πρώτες αντιδράσεις και σε αυτό το αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι θετικές, καθώς οι τράπεζες επιθυμούν να αποφύγουν να δημιουργηθεί μία ακόμη γενιά κόκκινων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επεξεργάζονται μία σειρά νέων μέτρων διευκόλυνσης των φυσικών προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων για την επόμενη περίοδο, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ποιους θα αφορούν τα μέτρα
Οι διευκολύνσεις, όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν θα γίνουν μαζικά, αλλά ατομικά. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε συζητήσεις με τον κάθε δανειολήπτη που έχει αποδειχθεί ότι πλήττεται άμεσα από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού στη χώρα μας και μετά θα προχωρά η διαδικασία της ρύθμισης. Τραπεζικές πηγές μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι ρυθμίσεις θα είναι είναι εξατομικευμένες και όχι οριζόντιες καθώς και ότι κάθε τράπεζα θα διευκολύνει όσους τεκμηριωμένα πλήττονται. Αυτό για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν «αγγίζει» δημόσιους υπαλλήλους και μισθωτούς που δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους και πληρώνονται κανονικά και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των έκτακτων ρυθμίσεων.
Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών χθες, Τετάρτη (18/03) Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες επιπλέον μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Τα μέτρα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα αφορούν προφανώς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις των τραπεζών θα παίξουν και οι κατευθυντήριες γραμμές από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) όσον αφορά το χρονικό διάστημα της ευελιξίας που θα τους δοθεί, προκειμένου να αποφύγουν τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να μην οδηγήσουν τα δάνεια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και να καταφέρουν να διατηρήσουν μία ισορροπία στους ισολογισμούς τους.