Τι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών – Σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις
Πόλεις – «φαντάσματα», έρημοι δρόμοι και αγωνία στους πολίτες. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως μετά την ραγδαία εξάπλωση του φονικού ιού COVID-19.
Η Ελλάδα προσπαθεί να προλάβει την επέλαση του κορονοϊού με έκτακτα μέτρα, ενώ παράλληλα εξετάζει και τις επιπτώσεις στην οικονομία από αυτή την ξαφνική ασύμμετρη απειλή.
Η κατάσταση καραντίνας εξάλλου θα διαρκέσει αρκετό διάστημα σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ υπενθυμίζουμε πως από αύριο, Τετάρτη (18/03) ελάχιστα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά. Οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφτούν μόνον σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα που συνδέονται με την αλυσίδα τροφίμων, όπως φούρνοι ή κρεοπωλεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και τράπεζες, καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery, pet shop, αλλά και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ή με οπτικά είδη.
Πώς όμως θα καταφέρει η κυβέρνηση να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση;
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πλέον αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αναλόγως των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.
Ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και αναστολή δραστηριότητων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης και εξάπλωσης του κορονοϊού.
Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών κι άλλων φόρων πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας.
Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσε την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς επίσης και όλος ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνουν πλέον στον «πάγο».
Το Eurogroup «έλυσε» τα χέρια της κυβέρνησης
Στη διάθεσή της να χρησιμοποιήσει όλο τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του έχει η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, το οποίο έδωσε το σήμα για πλήρη δημοσιονομική ευελιξία στη μάχη κατά του ιού.
Με το «πράσινο φως» της Ευρωομάδας η κυβέρνηση θα κάνει όσα πρέπει για να στηρίξει τους νοσούντες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και την οικονομία της χώρας που έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν προσλήψεις προσωπικού στο χώρο της Υγείας και επενδύσεις σε υποδομές που θα στηρίξουν τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η παροχή της εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, επιδόματα σε ανέργους και πληττόμενους από τον κορωνοϊό, αλλά και τραπεζικές διευκολύνσεις, ώστε να μην «κοκκινίσουν» χιλιάδες δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων.
Όλα τα παραπάνω θα τελεστούν στη βάση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πιο απλά, οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το θέμα το ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη λήξη της Ευρωομάδας. Όπως είπε, οι αποφάσεις του Eurogroup ουσιαστικά σημαίνουν πως δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
«Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας», είπε σχετικά.