Σύμφωνα με 10 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης μαζί με το Erasmus MC, βρέθηκαν τα πρώτα αντισώματα κατά του Covid-19 κορονοϊού
O καθηγητής κυτταρικής βιολογίας, Frank Grosveld, που συμμετείχε στην έρευνα και αποτελεί μέλος των 10 επιστημόνων, δημοσίευσαν την έρευνά τους, η οποία περνάει από αξιολόγηση από το περιοδικό Nature. Στην έρευνα αυτή περιγράφουν πως βρήκαν το πρώτο αντίσωμα που καταπολεμούν την πανδημία του Covid-19, κορονοϊού.
Ο Grosvelt ξεκαθάρισε πως δεν έχει δοκιμαστεί πάνω σε ανθρώπους ακόμα, διότι πρέπει να περάσει από εκτενή έρευνα και εξέλιξη. Αυτή η διαδικασία, δεν αποκλείεται να πάρει μέχρι και μήνες.
«Δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με ένα αντίσωμα το οποίο είχαμε ήδη απομονώσει πριν τη τωρινή πανδημία και αντιδρούσε με αρκετούς κορονοϊούς. Το αντίσωμα αυτό αποτρέπει τον ιό να μολύνει τον οργανισμό και μας βοηθάει στον εντοπισμό του.
Η Erasmus MC, μαζί με το τμήμα Ιολογίας του Κτηνιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ξεκινήσαμε ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ ονόματι ZAPI (Zoonosex Anticipation and Preparedness Initiative, ed.), το οποίο είχε ως σκοπό την πρόβλεψη και την ετοιμότητα καταστάσεων όπως ο κορονοϊός.
O σκοπός μας ήταν να αναπτύξουμε αντισώματα κατά των κορονοϊών, να τους καταπολεμήσουμε και να μην αφήσουμε να εξαπλωθούν. Αυτοί οι ιοί έχουν ήδη περιοριστεί, όμως τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο κορονοϊό. Είχαμε κρατήσει «στο ψυγείο» αντισώματα που δεν είχαμε δοκιμάσει σε έρευνες και με το που ξεκίνησε η τωρινή κρίση, αμέσως θέλαμε να δούμε ποια θα αντιδρούσαν μεταξύ προηγούμενων, με τον σημερινό. Όταν βρήκαμε το αντίσωμα που αντιδράει στον Covid-19, αμέσως θέλαμε να το δημοσιεύσουμε.
Στη συνέχεια, ο Grosvelt μίλησε για τα επόμενα βήματα στη προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.
«Τώρα προσπαθούμε να βρούμε μια λύση με κάποια φαρμακευτική εταιρία, όπου θα μπορεί να παράγει σε μεγάλες ποσότητες το αντίσωμα ως φάρμακο. Πριν όμως βγει στην αγορά, πρέπει να περάσει από εκτενή εξέλιξη, όπως επίσης και από τοξικολογικές εξετάσεις.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και πέρα από το φάρμακο θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τεστ διάγνωσης, όπου όλος ο κόσμος θα μπορεί να κάνει από το σπίτι του, είτε έχει είτε δεν έχει τον ιό. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι πως το αντίσωμα αυτό αποτρέπει τη μόλυνση και υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει το φάρμακο που θα βγει στην αγορά.
Ο Grosvelt δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμο το πρώτο φάρμακο, όμως τόνισε πως μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα από το εμβόλιο, το οποίο πιστεύει πως θα πάρει πάνω από έναν χρόνο για να παραχθεί. Ο ίδιος όμως, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο στους επόμενους δύο μήνες, η επίδραση του κορονοϊού να έχει δραματικά περιοριστεί.