Η ομιλία του συντονιστή της εκδήλωσης.
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Αγαπητοί μου, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι συγκλονιστικό. Έχει γεμίσει η πλατεία, ο εξώστης, οι διάδρομοι και το φουαγιέ του κινηματογράφου. Ήδη έχει αρχίσει να αποχωρεί ο κόσμος που δεν χωράει στο φουαγιέ. Και χίλιες θέσεις να υπήρχαν θα τις γεμίζατε. Και μόνον αυτό είναι ένα μήνυμα για το τι σημαίνει η Μακεδονία για εμάς τους Δραμινούς και για το αν την παραχωρούμε ή όχι.
Οι «Μακεδόνες Δραμινοί» σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση προβολής της ταινίας «Παύλος Μελάς» στην πόλη της Δράμας, 47 ολόκληρα χρόνια μετά από την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους.
Σεβασμιότατε, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Δήμαρχε, μέλη της ομάδας μας «Μακεδόνες Δραμινοί», αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.
Απόψε, μαζί μας είναι κάποιοι εκλεκτοί καλεσμένοι. Ο κύριος Λάκης Κομνηνός, η κυρία Αριάδνη Νούκα και ο κύριος Πέτρος Οικονομίδης. Δυστυχώς, ο γιός του σκηνοθέτη Φίλιππου Φυλακτού, Νίκος, δεν κατάφερε να βρεθεί κοντά μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, τον ευχαριστούμε που μας επέτρεψε να προβάλλουμε την ταινία του πατέρα του. Ο Λάκης Κομνηνός, είναι ο ηθοποιός μέσω του οποίου ζήσαμε κινηματογραφικά τον αγώνα του Ήρωα Παύλου Μελά και είμαστε πολύ συγκινημένοι που βρίσκεται κοντά μας. Τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε απόψε.
Πρώτη ομιλήτρια της σημερινής εκδήλωσης θα είναι η δικηγόρος κυρία Αριάδνη Νούκα, η οποία είναι γνωστή και για τους αγώνες της κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ομάδα μας, οι «Μακεδόνες Δραμινοί», όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, έχουμε αγωνιστεί από το ίδιο μετερίζι.
Θα ακολουθήσει η ομιλία του κυρίου Δημήτρη Άρμεν, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου του Βώλακα και απόγονου του Ήρωα Άρμεν Κούπτσιου, ο οποίος θα μας μιλήσει για τον μακεδονικό αγώνα στην περιοχή της Δράμας.
Τέλος, η αγαπημένη μας καλλιτέχνιδα κ. Μελίνα Μποτέλλη θα μας συγκινήσει διαβάζοντας αποσπάσματα από τα γράμματα του Παύλου Μελά προς την γυναίκα του Ναταλία, την Νάτα του, όπως την αποκαλούσε.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν και οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου Βώλακα, ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες θα μας τραγουδήσουν το τραγούδι του Άρμεν Κούπτσιου και δύο στροφές από το τραγούδι του Παύλου Μελά «σαν τέτοια ώρα στο βουνό».
Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Παύλος Μελάς».
Αγαπητοί μου, βρισκόμαστε στον ιστορικό κινηματογράφο της Δράμας, στα «Ολύμπια». Ένας κινηματογράφος και μία πόλη που έχουν αφήσει έντονα τα κινηματογραφικά τους αποτυπώματα στον τομέα του πολιτισμού, λόγω του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Η Δράμα όμως, είναι και πόλη της Μακεδονίας. Είναι μακεδονική γη.
Η συγκεκριμένη ταινία που θα απολαύσουμε σε λίγο, είναι μεν κινηματογραφική, αναφέρεται δε, στη Μακεδονία. Στον μακεδονικό αγώνα που κράτησε ελληνικά αυτά τα ιερά χώματα. Οι Μακεδόνες, Έλληνες στην καταγωγή, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αγωνίστηκαν και διατήρησαν ελληνική αυτή τη γη.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Η ιστορική περίοδος που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, της μακεδονικής ταυτότητας και της γλώσσας στους γείτονές μας Σκοπιανούς μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Λέω παράδοσης, επειδή ο μόνος τρόπος, για να παίρνανε όλα τα ανωτέρω οι Σκοπιανοί, ήταν αυτά να παραδοθούν μέσω ελληνικής υπογραφής. Αυτό, επειδή τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας της Μακεδονίας και της μακεδονικής ταυτότητας τα έχουμε εμείς οι Έλληνες αφού οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες.
Σε δύο ημέρες από σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επικύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά από ένα χρόνο λοιπόν, αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι «αυτό που ήταν να γίνει έγινε και δεν αλλάζει» και άλλα παρόμοια. Εμείς, οι Μακεδόνες Δραμινοί έχουμε διαφορετική άποψη. Για εμάς, δεν αλλάζει μία κατάσταση, μόνον όταν την αποδεχόμαστε και παύουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της.
Η ομάδα μας, εδώ και έναν χρόνο, με πρωτοβουλίες και δράσεις προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Δραμινούς πολίτες προκειμένου να μη δεχθούν την παραχάραξη της ιστορίας που έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να αντιδράσουν και σε άλλα θέματα που αφορούν την εθνική μας επιβίωση. Μερικές από αυτές τις πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν οι εξής:
-Ομιλίες.
-Οργάνωση διαμαρτυριών στη Δράμα.
-Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στους πολίτες της Δράμας.
-Συμμετοχή σε δράσεις/διαμαρτυρίες/συλλαλητήρια άλλων ομάδων σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας.
-Τηλεοπτικές παρεμβάσεις.
-Αναρτήσεις σχετικών θεμάτων στο Facebook.
-Οργάνωση της εκδήλωσης «Ημέρα Μνήμης και Αντίστασης κατά της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών» στις 17 Ιουνίου 2019 στο Πισοδέρι, ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή της επαίσχυντης συμφωνίας.
-Πρωτοβουλία προκειμένου να στηθεί επιγραφή στο Πισοδέρι η οποία θα αναφέρεται στην αντίσταση των Ελλήνων πολιτών κατά της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
-Πολιτικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες σε εκπροσώπους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
-Διά χειρός επίδοση επιστολής στον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία του ζητήθηκε να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
-Επιστολή προς τους υποψηφίους των τοπικών και βουλευτικών εκλογών μέσω του τύπου, με το ερώτημα εάν επιθυμούν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε η θέση τους να γίνει γνωστή στους πολίτες πριν από τις εκλογές.
-Κατάθεση επιστολής στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού Δράμας προκειμένου να εκδώσουν ψήφισμα με το οποίο να ζητούν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επίσης:
-Δωρεάν διανομή περισσότερων από χιλίων εκατό μικρών ελληνικών σημαιών στους Δραμινούς κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019.
-Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Οχυρού Λίσσε στις 7 Απριλίου 2019.
-Κατάθεση επιστολής στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού Δράμας προκειμένου να εκδώσουν ψήφισμα ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών εντός των ορίων του δήμου τους.
-Έκδοση διακήρυξης με την οποία δηλώνουμε ότι: (α) Ζητούμε την ακύρωση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών και (β) Δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στο Νομό Δράμας. Ήδη πολίτες από όλο το νομό έχουν υπογράψει αυτή τη διακήρυξη.
Και φυσικά αυτή την εκδήλωση προβολής της ταινίας «Παύλος Μελάς».
Εμείς, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας.
Θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξώφθαλμα ανιστόρητη και αντιεπιστημονική.
Θέλουμε να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα. Για την ιστορία μας, για την παράδοσή μας, για την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους Δραμινούς. Όλοι μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας. Συναντιόμαστε καθημερινά μέσα στην πόλη μας, ανταλλάσουμε απόψεις και σκέψεις.
Εμείς, μέσα από αυτή την ομάδα έχουμε επιλέξει να αγωνιστούμε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας.
Να σημειώσω ότι η ομάδα αυτή δεν είναι σύλλογος ή σωματείο. Είμαστε μία απλή ομάδα Δραμινών με εθνικές ανησυχίες κινούμενοι πάντα εντός των ορίων του Νόμου και της Δημοκρατίας. Μπορεί όποιος θέλει να μας προσεγγίσει και να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας, σεβόμενοι τις τυχόν διαφορετικές απόψεις.
Μακάρι, μέσα από αυτή τη σημερινή εκδήλωση προβολής αυτής της εξαιρετικής ταινίας να ανάψει ένα φως στις ψυχές όλων μας. Ένα φως αγωνιστικότητας αλλά και πίστης ότι τελικά θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τον εθνικό ακρωτηριασμό που υποστήκαμε. Εάν τα καταφέρουμε, τότε θα αποκαταστήσουμε και την παγκόσμια ιστορία, επειδή η ιστορία της Μακεδονίας αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας. Επομένως, η διαφύλαξη της Μακεδονίας και της μακεδονικότητας ως έννοιες μόνον ελληνικές αποτελεί καθήκον εθνικό αλλά και πανανθρώπινο.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Υ.Γ.1: Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Πέμπτη στις 7μ.μ. με την αγορά της Δράμας ανοιχτή και με τους περισσότερους μαθητές να είναι στα φροντιστήρια. Πολλοί γονείς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν επειδή έπρεπε να πάρουν τα παιδιά τους από τα φροντιστήρια. Επίσης, την ίδια ώρα ξεκινούσαν οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της super league, οι οποίοι προβάλλονται και τηλεοπτικά. Ωστόσο, η προσέλευση του κόσμου ήταν τέτοια, ώστε μόλις άνοιξαν οι πόρτες, μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε ο κινηματογράφος σε σημείο να μην μπορούν να εισέλθουν όλοι όσοι βρίσκονταν έξω από αυτόν.
Υ.Γ.2: Μετά από την προβολή της ταινίας ανακοινώθηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης, το εξής προς τους παρευρισκόμενους: «Στην ταινία που μόλις είδαμε, λίγο πριν πεθάνει ο Παύλος Μελάς είπε τη φράση “αξίζει να πεθαίνει κανείς για τη Μακεδονία”. Εάν πιστέψουμε και εμείς σε αυτή τη φράση, τότε σίγουρα θα στείλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών εκεί που της αξίζει, δηλαδή ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ». Οι Δραμινοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ακολούθησε ο εθνικός μας ύμνος.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
OΛΟΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΤΙ ΚΑΙ Ν ΑΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ