Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας


Ο Στέλιος Πέτσας έκανε σήμερα (03/02) εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά, καθώς και στην αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Σε συνέντευξή του στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα στον Real Fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σχετικά με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis: «Η Ελλάδα, πάντα με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, κάνει αυτό που πρέπει για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε το σημείο πολύ γρήγορα. Και αυτό ήταν δυνατόν να γίνει, γιατί έχουμε τον κατάλληλο σχεδιασμό. Ήταν στην Κάρπαθο η φρεγάτα, δεν ήταν στη Σαλαμίνα, άρα μπόρεσε να είναι γρήγορα εκεί. Είχαμε την πληροφόρηση που έπρεπε να έχουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπήρχε τακτική ενημέρωση του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και τελικά, η ψυχραιμία είναι αυτή που πρυτάνευσε, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προς τα Ανατολικά.»

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι:

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν παρασυρόμαστε από λεκτικές ή άλλες αναφορές, όπως πολλές φορές κάνει η γειτονική χώρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί έχουμε ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε. Και το τρίπτυχο αυτό είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Για τη Χάγη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: «Εμείς θέλουμε πάντα την καλή γειτονία. Όταν, όμως, βλέπουμε ενέργειες, όπως αυτές που έκανε τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ή τα άκυρα «μνημόνια» που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται, ώστε να απομονώνεται αυτή η συμπεριφορά, να καταδικάζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και όλοι οι σύμμαχοί μας και οι παίκτες της περιοχής να είναι με τη δική μας πλευρά και όχι με την τουρκική. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα -επαναλαμβάνω- από το γεγονός ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.»

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Πέτσας απάντησε ως εξής: «Η Χάγη είναι ένα θέμα, το οποίο συζητούμε πάρα πολύ, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Γιατί σημασία έχει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπήρχαν συναντήσεις και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν αυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, τότε θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις και μετά ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από αυτό. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Ας δούμε πρώτα αυτά και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα.»

Αναφορικά με το αντικείμενο της ενδεχόμενης προσφυγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και του πρωθυπουργού πρόσφατα, ότι η μόνη νομική διαφορά που έχουμε είναι το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και επομένως, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα. Γι΄ αυτό σας λέω, ότι για να φτάσουμε στο ζήτημα του συνυποσχετικού, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Και φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε πως εάν αυτή είναι η νομική διαφορά που εμείς θέλουμε να επιλύσουμε, τότε τα θέματα που προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα η άλλη πλευρά δεν θα βρουν έδαφος.»

Patriot στη Σαουδική Αραβία

Ο Στέλιος Πέτσας μίλησε επίσης για την επικείμενη αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Μια από τις ενέργειες που κάνουμε απέναντι στις προκλήσεις της γείτονος είναι να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο.»

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, είπε ότι: «Όντως, η πυροβολαρχία Patriot που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών. Το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Patriot. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιος στόχους. Πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την Ε.Α.Β.. Επομένως, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους αυτή η αποστολή και νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον και της χώρας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής.»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ