Από το παραλήρημα Ερντογάν στην στροφή Μητσοτάκη στον Μακρόν – Πώς απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις


Αποφασισμένη μπροστά σε έναν ολοένα και πιο προκλητικό Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Αυτό προκύπτει τόσο από τις προκλητικές του δηλώσεις το πρώτο 24ωρο μετά Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και από την μέχρι τώρα αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Ερντογάν έδειξε ξανά την ενόχλησή του, λέγοντας: «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. “Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;” του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; “Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Στην Αθήνα «διαβάζουν» τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάνκυρίως υπό το πρίσμα του εκνευρισμού που αποδίδουν στον Πρόεδρο της Τουρκίας ύστερα από τις εξελίξεις στη Λιβύη. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου πλήττουν κυρίως τον ίδιο και την πολιτική του. Το εμπάργκο όπλων, η ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία επίβλεψης της διαδικασίας και την δέσμευση να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης. Προφανής είναι η ενόχληση του για το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου και τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή.

Από την άλλη η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ρητορικό κρεσέντο Ταγίπ Ερντογάνεπιλογή που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους «προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Μητσοτάκης: Με συμμαχίες και Διεθνές Δίκαιο απαντάμε στις προκλήσεις

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την Δευτέρα στους Αγίους Αναργύρους.

Μιλώντας στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

«Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών, όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας. Και έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας, «θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Επίσης, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως, «ό,τι και να λέει ο κ. Ταγίπ Ερντογάνή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα». Την ψύχραιμη στάση αποδίδουν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον ότι η χώρα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό της και τρίτον τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στη σκιά της αποτίμησης των ο Κυριάκος Μητσοτάκηςδείχνει να στρέφεται προς τη Γαλλία και να εγκαταλείπει τη Γερμανία, η οποία στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε ούτως ή άλλως… άσπονδο φίλο της Ελλάδας. Έτσι, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε με το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα (29/1) και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς γίνεται ακριβώς την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός προσώρας σύμμαχος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάπλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη Μεσόγειο, η οποία θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ