Διάσκεψη Βερολίνου για την Λιβύη: Επιχείρηση «εγκλωβισμού» του στρατάρχη Χαφτάρ


Απόψε Κυριακή θα ξέρουμε πολλά για το μέλλον της Λιβύης αλλά και της Μέσης Ανατολής γενικότερα

Οι μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου προσπαθούν ο καθένας για δικούς του λόγους να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή πίσω από το μανδύα της ειρήνης και της δημοκρατίας – Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν με το ίδιο ακριβώς θεατρικό σενάριο – Ήδη από χθες Σάββατο 18/10/2020 Διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου. Τι λέει η συμφωνία για το εμπάργκο όπλων και τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή – Όλο το βρώμικο σχέδιο Γερμανίας και Τουρκίας για να «εγκλωβίσουν» τον Χαφτάρ σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρεία

Οι προσδοκίες για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, δεν είναι ισχυρές, τουλάχιστον για σήμερα. Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθούν κι άλλες διασκέψεις μέχρι να οριστικοποιηθεί ο πλήρης έλεγχος της Λιβύης από τις χώρες που ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην περιοχή.

Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, ΗΠΑ κ.α. ξαναμοιράζουν την τράπουλα στα πετρέλαια και στο παράνομο εμπόριο όπλων.

Αυτή την φορά, ισχυρό εμπόδιο στα σχέδιά τους είναι ο Χαφτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, αλλά και η Ελλάδα.

Πρακτικά, αυτό που ενδιαφέρει τόσο τη Γερμανία, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες είναι η αποστολή δήθεν ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Λιβύη χωρίς κανείς να διευκρινίζει από ποιες χώρες θα προέρχονται αυτά τα στρατεύματα. Από την Ε.Ε. γενικά κι αόριστα;

Από την Γερμανία; Από την Τουρκία; Κανείς δεν έχει διευκρινίσει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, οι μεγάλες δυνάμεις όπως αναφέρεται στο προσχέδιο επιθυμούν να ελέγξουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Λιβύη και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τη διάσκεψη όπως είναι γνωστό αποκλείστηκε η Ελλάδα, παρά τα διαβήματα και το μπαράζ επαφών της Αθήνας έως την τελευταία στιγμή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο επικοινωνώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ποιος υποστηρίζει ποιον;

Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ