Η Σακελλαροπούλου υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Μία δύσκολη εξίσωση για ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ


«Πονοκέφαλο» σε Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη προκάλεσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά στην περίπτωση που αποφασίσουν να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα της ανώτατης δικαστικού θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για να δικαιολογήσουν μία τέτοια επιλογή, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου, κατά πολλούς, συγκεντρώνει τα απαραίτητα προσόντα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας και δεν έχει «κομματική ταυτότητα».

«Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την πρότασή του το απόγευμα της Τετάρτης.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν φαίνονται να είναι αρνητικές. Στην Κουμουνδούρου δύσκολα μπορούν να σταθούν απέναντι στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ -μετά από πρόταση του τότε υπουργού δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου- είχε προταθεί για πρόεδρος του ΣτΕ. Μία πρόταση που είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα, τον Οκτώβριο του 2018. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, σε άτυπη ενημέρωσή του, επισημαίνει ότι θα κινηθεί με «όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» για το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ. Στην Χ. Τρικούπη, από την άλλη, ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στο ΚΙΝΑΛ. Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει θετική εισήγηση ως προς το πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ισορροπίες και στη ΝΔ

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός όχι μόνο «δυσκόλεψε» τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, αλλά κατάφερε να «ζυγίσει» και τις εσωκομματικές αντιδράσεις εντός της γαλάζιας παράταξης, αφού η πρόεδρος του ΣτΕ δεν έχει «κομματική ταυτότητα». Γεγονός που την καθιστά μία “ασφαλή” επιλογή και για τη Νέα Δημοκρατία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ