Πού βρίσκεται σήμερα η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη


Μεγάλη μέρα για την ορθοδοξία σήμερα, καθώς η Εκκλησία τιμά το έργο και την ζωή του Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή.

Πώς έζησε και πώς πέθανε τελικά ο μεγάλος μάρτυρας της Ορθοδοξίας μας;

Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του.

Το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α 8).

Μετά την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τελείωσε η αποστολή του. Ο Χριστός άρχισε πλέον να κηρύσσει σε όλη τη Γαλιλαία. Έτσι σε όσους πήγαιναν πλέον να βαπτισθούν σ’ εκείνον, τούς θύμιζε ότι το δικό του βάπτισμα ήταν με νερό, ενώ του Ιησού με Πνεύμα άγιο.

Πώς πέθανε

Όταν ο Ιωάννης έμαθε για την άτακτη και αμαρτωλή ζωή πού έκανε ο βασιλιάς Ηρώδης θεώρησε χρέος του να τον ελέγξει και να προσπαθήσει να τον φέρει στον δρόμο του Θεού. Ο Ηρώδης ζούσε παράνομα. Είχε πάρει για γυναίκα του την γυναίκα τού αδελφού του. Έτσι ο Ιωάννης πού ήταν κήρυκας με θάρρος και δεν μπορούσε να σιωπήσει έλεγχε συνέχεια το βασιλιά, λέγοντάς του πώς η ζωή πού έκανε δεν ήταν σωστή και πώς δεν επιτρεπόταν να έχει για γυναίκα του την γυναίκα τού αδελφού του.

Ο Ηρώδης γιόρταζε τα γενέθλιά του και είχε στο τραπέζι καλεσμένους άρχοντες και αξιωματικούς.

Τότε μπήκε στη μεγάλη αίθουσα η κόρη της Ηρωδιάδας , η Σαλώμη και χόρεψε ένα χορό προκλητικό.

Ο χορός άρεσε τόσο πολύ στον Ηρώδη που της είπε:: «Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις κι εγώ θα σού το δώσω». Και μάλιστα ορκίστηκε λέγοντάς της οτι θα της δώσει ακόμα και το μισό του βασίλειο.

Τότε η Σαλώμη ρώτησε την μητέρα της κι εκείνη τής είπε να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη. Ετσι κι έγινε. Ο βασιλιάς δεν ήθελε να φανεί πώς δεν κρατά τον λόγο και διέταξε αμέσως ένα στρατιώτη να πάει να φέρει το κεφάλι τού Ιωάννη.

Πού βρίσκεται η κεφαλή του

Μετά από πολλά χρόνια, ο Αγιος Ιωάννης φανερώθηκε στο όνειρο δύο μοναχών, οι οποίοι είχαν φύγει για τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν το τάφο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, λέγοντάς τους το σημείο όπου βρίσκεται η Τιμία Κεφαλή του.

Οι μοναχοί αυτοί αφού βρήκαν την κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την παρέδωσαν σε κάποιον για να την μεταφέρει στην πόλη των Εμεσηνών. Όταν αυτός, όμως, πέθανε την κληροδότησε στην αδελφή του. Και από τότε διαδοχικά περιήλθε σε πολλούς, και κατέληξε στα χέρια κάποιου ιερομονάχου αρειανού που ονομαζόταν Ευστάθιος, ο οποίος έκρυψε την Τιμία Κεφαλή σε ένα σπήλαιο. Από εκεί, μεταφέρθηκε επί Ουάλεντος, στο Παντείχιον της Βιθυνίας ώσπου ο Θεοδόσιος ο Μέγας την ανεκόμισε στο Έβδομο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου έχτισε μεγαλόπρεπη Ναό.

Η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204. Έτσι, από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Αμιένη της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο και μάλιστα συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ