Θλίψη προκαλεί η απώλεια της Έρρικας Μπρόγιερ. Η χορεύτρια, ηθοποιός και τραγουδίστρια που άφησε το στίγμα της στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έχασε τη μάχη με τη ζωή
Η Έρρικα Μπρόγιερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 από Έλληνα πατέρα και μητέρα Αυστριακή. Ο πατέρας της ήταν ο ηθοποιός Τέλης Ανθίδης (Αριστοτέλης Μαστραπάς), η Έρρικα όμως όπως και η αδερφή της Μαργαρίτα κράτησαν το επίθετο της μητέρας τους για να κάνουν καριέρα.
«Εγώ και η Μαργαρίτα γεννηθήκαμε στην Αυστρία, μέναμε σε μια μικρή πόλη, το Στάιερ, αλλά όταν ήμουν επτά ετών κι η αδερφή μου τεσσεράμισι φύγαμε για τη Γενεύη κι από εκεί, με αεροπλάνο, για Ελλάδα. Ο πατέρας μας Αριστοτέλης Μαστραπάς ήταν ηθοποιός και μας έπαιρνε μαζί του τα καλοκαίρια σε διάφορες περιοδείες, σε θιάσους που θύμιζαν τα μπουλούκια. Πηγαίναμε εσώκλειστες σε καθολικό σχολείο, στα Λουτρά της Τήνου, όπου δίδασκαν καλόγριες. Κάποια στιγμή, όμως, φύγαμε για την Αφρική, γιατί είχαμε εκεί συγγενείς, προσπαθήσαμε να βολευτούμε κάπου για να δουλέψουν οι γονείς μας. Και πάλι όμως επιστρέψαμε στην πατρίδα. Ο μπαμπάς ήταν καλόβολος. Τη μαμά μας την έλεγαν Φρειδερίκη και τη φωνάζαμε Φρίτσι. Ολοι λένε ότι της μοιάζω», είχε δηλώσει στην εφημερίδα Espresso.
Οι δυο τους ξεκίνησαν ως δίδυμο στο τραγούδι και τον χορό το 1961, ενώ ένα χρόνο μετά έκαναν και την παρθενική τους εμφάνιση στο σινεμά στην ταινία “Όταν λείπει η γάτα” του Αλέκου Σακελλάριου.
Η Έρρικα και η αδερφή της, Μαργαρίτα, τη δεκαετία του ΄60 ξεχώρισαν ως αδερφές Μπρόγιερ και ξεσήκωσαν το κοινό της εποχής με τη φρεσκάδα, την ομορφιά και τη τσαχπινιά τους. Ήταν ίσως το πιο λαμπρό δίδυμο της εποχής. Υπήρξαν άλλωστε ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ντουέτα του καλλιτεχνικού χώρου και από τις πιο όμορφες γυναίκες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Η Έρρικα Μπρόγιερ πάντως έχει δηλώσει ότι «Η πιο τσαχπίνα ήμουν εγώ. Η Μαργαρίτα ήταν πιο όμορφη, είχε ωραίο κεφάλι. Γι’ αυτό και την κυνηγούσαν οι μικρότεροι άνδρες, ενώ εμένα οι ηλικιωμένοι, γιατί είχα baby face και με χάζευαν».
Η Έρρικα Μπρόγιερ παντρεύτηκε το 1965 τον Κώστα Βουτσά με τον οποίο απέκτησαν και μία κόρη, την Σάντρα. Ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας έπειτα από δύο χρόνια σχέσης, Αυτός ήταν ο πρώτος γάμος του ηθοποιού, αλλά λίγο αργότερα πήραν την απόφαση να χωρίσουν. «Ο Κώστας πάντοτε ήταν γυναικάς. Μόνος του μου είχε πει, όταν πια χωρίσαμε «Έρρικα, αυτό με τα χρόνια επιδεινώνεται». Τουλάχιστον, ο Κώστας τα έλεγε. Άλλοι δεν τα λένε» έχει δηλώσει παλιότερα η Ερρικα Μπρόγιερ στην Espresso.
«Οταν δουλεύαμε στα Αστέρια η Κάλλας και ο Ωνάσης κάθονταν δίπλα μας, αλλά εμάς… σκοτούρα μας! Δεν καταλαβαίναμε γιατί ήμασταν πιτσιρίκες και τότε θέλαμε να πάμε για μπάνιο με τ’ αγόρια. Ηταν όμως ευγενέστατος. Πού να ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα μας ρωτούσαν και θα λέγαμε ότι γνωρίσαμε την Κάλλας, τον Ωνάση, τον Νουρέγιεφ, τον Κένεντι, την Τζάκι, τους μεγάλους ποιητές μας Γιάννη Ρίτσο και Νίκο Γκάτσο. Καταλαβαίνεις ότι σ’ εκείνη την ηλικία, επειδή είχαμε στερηθεί πολλά στην Αφρική, είχαμε τον νου μας να βγούμε να χορέψουμε με αγόρια, να πάμε με το κότερο βόλτα, να διασκεδάσουμε σε πάρτι, είχε πει, ενθυμούμενη την χρυσή εποχή της καριέρας της.
Ερρικα Μπρόγιερ: Ο Κώστας Βουτσάς είναι ο έρωτας της ζωής μου
Μετά το διαζύγιο τους, ο Κώστας Βουτσάς παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Θεανώ Παπασπύρου με την οποία απέκτησε μαζί δύο κόρες, την Θοδώρα και την Νικολέτα. Και η Έρρικα Μπρόγιερ παντρεύτηκε ξανά, τον Γιάννη Μαρινάκη, έναν άνθρωπο που όπως τόνιζε σε συνέντευξή της στο Λοιπόν, ήταν πολύ διαφορετικός από τον Κώστα Βουτσά.
Ο δεύτερoς σύζυγός της δεν είχε σχέση με το χώρο. Ήταν δημόσιος υπάλληλος, με καλή θέση και πολύ μορφωμένος. «Τον γνώρισα στα πενήντα. Ήμουν ακόμα πολύ όμορφη. Είχα και μια σχολή χορού και γυμναζόμουν κάθε μέρα. Δεν μπορέσαμε να μείνουμε πολλά χρόνια μαζί. Πέθανε», είχε δηλώσει η ίδια.
«Αλλά, αν μου έλεγαν ποιον από τους δύο θα διάλεγα τώρα, θα διάλεγα τον Κώστα πάλι, όχι για να τον παντρευτώ, μόνο σαν σχέση. Μάλλον ο Κώστας ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ο Κώστας είναι πανέξυπνος κι αυτό είναι μεγάλη δουλειά. Η εξυπνάδα είναι το πρώτο και μετά είναι η ομορφιά για τον άντρα, αλλά και για τη γυναίκα», είχε πει.