Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτηκε και αποφάσισε για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας – Ποιο το «προφίλ» που πρέπει να συμπληρώνει το πρόσωπο που θα προταθεί – Γιατί ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί
Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να βρέθηκε στο… βουνό και να σκέφτηκε τις επιλογές που έχει, ωστόσο, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει μέχρι στιγμής το πολιτικό τοπίο πίσω από το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Μπορεί ο μέχρι τώρα χειρισμός της υπόθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου να έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως η μη αποκάλυψη των προθέσεων προσθέτει αντί να αφαιρεί κύρος από τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. «Το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός θα είναι συσπειρωτικό τόσο για το πολιτικό σύστημα όσο και για τον λαό και θέλουμε όσοι δεν στηρίξουν την επιλογή μας να πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό», σημειώνουν στο Newsbomb.gr από την κυβέρνηση. Η παραπάνω αποστροφή ουσιαστικά «βλέπει» προς την Κουμουνδούρου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μία «εμμονή» προς το πρόσωπο του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, το όνομα του οποίου παραμένει σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακόμη στο τραπέζι, έστω και με λίγες πιθανότητες.
Το προφίλ των… υποψηφίων
Οι γνωρίζοντες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε κατά την διάρκεια των διακοπών του ποιος ή ποια θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να λειτουργεί συσπειρωτικά προς την κοινωνία και να μην έχει πολιτικά πάθη, δηλαδή, να μην έχει αντιπάθειες με άλλες πολιτικές πτέρυγες. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα πρέπει να μπορεί εκ της θέσεώς του να εκπροσωπεί την Ελλάδα διαθέτοντας το απαραίτητο πολιτικό εκτόπισμα αλλά και τις επαφές.
Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού οι πιθανότητες είναι 50-50 την προεδρία της Δημοκρατίας να αναλάβει γυναίκα. Έτσι, φαίνεται πως καταλήγουμε σε 3+1 πρόσωπα…
Η Μαρία Δαμανάκη είναι ένα όνομα που έχει ακουστεί και συζητείται. Η κυρία Δαμανάκη, εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου, υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του προδρόμου δηλαδή του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας στην ηγεσία του τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο. Έκτοτε, μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ορίστηκε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά της, γιατί είχε περάσει από το ΠΑΣΟΚ.
Άλλη μία γυναίκα, το όνομα της οποίας έχει πέσει στο τραπέζι είναι η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία προέρχεται από την Κεντροαριστερά, έχει συμπάθειες εντός της Νέας Δημοκρατίας και ήταν η υπουργός η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 255 ψήφους από τη Βουλή στο νομοσχέδιό της για την Παιδεία. Και αυτό το σενάριο, ωστόσο, φαίνεται να έχει τα πλην του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τις ενστάσεις του καθώς θεωρεί το πρόσωπο της Άννας Διαμαντοπούλου ως «μνημονιακό».
Το πρόσωπο μέχρι στιγμής που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό του Σταύρου Δήμα. Ο κ. Δήμας μπορεί να μην είχε συγκεντρώσει το απαραίτητο 180 στην προεδρική εκλογή του 2015 και τότε η χώρα να σύρθηκε σε εκλογές λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει υπάρξει Ευρωπαίος Επίτροπος, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενώ ήδη πριν το 2015 είχε αποτραβηχθεί από την ενεργό πολιτική σκηνή και κατ’ επέκταση την φθορά και τις συγκρούσεις. Το πρόσωπό του ωστόσο είναι… κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει μία τέτοια επιλογή. Στελέχη της ΝΔ ωστόσο σημειώνουν στο Newsbomb.gr πως «το 2015 ο κ. Τσίπρας ήθελε να γίνει πρωθυπουργός και να ρίξει την κυβέρνηση. Σήμερα θα πρέπει να εξηγήσει με επιχειρήματα γιατί δεν θα στήριζε τον Σταύρο Δήμα, ένα πρόσωπο που όχι μόνο δεν έχει προκαλέσει, αλλά αντιθέτως έχει και το πολιτικό εκτόπισμα που χρειάζεται για την προεδρία της Δημοκρατίας». Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει πως ο πρωθυπουργός ακόμη κι αν δεν επιλέξει τον Σταύρο Δήμα θα προτιμήσει ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, έστω και με μικρές πιθανότητες, στο τραπέζι παραμένει το όνομα του νυν προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου. Στα συν του ότι από θεσμικής άποψης έχει επιτελέσει με επάρκεια τα καθήκοντά του, είχε υποστηριχτεί και από τη Νέα Δημοκρατία το 2015 και τώρα θα βγει από την πρώτη ψηφοφορία με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων. Στα πλην του ότι αντιδρά στην υποψηφιότητά ισχυρό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας (όχι μόνο οι «σαμαρικοί») επειδή θεωρείται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον στηρίξει, όπως και οποιονδήποτε άλλο από τη Νέα Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται επίσης πως και ο πρωθυπουργός το 2015 είχε αρνηθεί να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο όντας τότε ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που δεν έδωσε θετική ψήφο.