Από την Αθήνα ξεκινά η ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου καθώς σήμερα στις 18:30 στο Ζάππειο Μέγαρο «πέφτουν» οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Ο EastMed παίρνει σάρκα και οστά μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Νewsbomb.gr, πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία που οδηγεί σε ένα έργο οικονομικά βιώσιμο και στηριγμένο στο Διεθνές Δίκαιο. Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως: «Ο αγωγός υπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής μας, επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη και μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις 10:00 υποδέχθηκε τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 14:00 συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Στη συνέχεια, στις 18:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 18:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου.
Στις 18:30, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 20:00 μ.μ. θα παρακαθήσουν σε δείπνο.
Οι δυνατότητες του EastMed
Η συζήτηση ωστόσο πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι έχει και την πραγματιστική της πλευρά που δεν είναι άλλη από τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από την υλοποίηση του έργου. Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο newsbomb.gr, κάνουν λόγο για αποδεδειγμένη οικονομική βιωσιμότητα και εμπορική ανταγωνιστικότητα του EastMed, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα περίπου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος.
Ο EastMed θα επιτρέψει ουσιαστικά την… απαγκίστρωση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και να δώσει μεγάλη ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιό της. Παράλληλα το έργο θα συμβάλλει και στη μείωση του λογαριασμού των καταναλωτών για το φυσικό αέριο σε ολόκληρη την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη το οποίο θα μπορεί να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου.
Την ίδια στιγμή η στάση της Ε.Ε. είναι αποδεδειγμένα θετική αφού η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση των τελικών τεχνικών μελετών του αγωγού με 34,5 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν περίπου το μισό τους κόστους τους.
Γιατί η Ιταλία δεν υπογράφει -προς το παρόν-
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφορά κυρίως σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής που απασχολούν το εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Η Ιταλία είναι ανοιχτή για να ακολουθήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς είναι θετική επί της αρχής, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στην χρηματοδότηση από την Ε.Ε. των προκαταρκτικών μελετών για τον EastMed.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από την Πρωτοχρονιά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι με επιστολή του στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε την στήριξή του τονίζοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας
Η σημερινή εκδήλωση για τον EastMedαποτελεί ένα από τα σταθερά βήματα της ελληνικής διπλωματίας για την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αλλά και ανάσχεσης του τουρκικού επεκτατισμού. «Κοινός στόχος των χωρών που συνυπογράφουν τη διακρατική συμφωνία για τον EastMed, είναι να μετατραπεί η Νοτιοανατολική Μεσόγειος σε μία ζώνη -οικονομικής πρωτίστως- συνεργασίας, προς όφελος όλων των λαών», σημειώνουν από τη Νέα Δημοκρατία μιλώντας στο newsbomb.gr.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί η διεξαγωγή του EastMed Gas Forum στο Κάιρο στις 15-16 Ιανουαρίου, ενός φόρουμ που τείνει να μετατραπεί σε έναν οργανισμό συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Σε αυτό συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Συμμετέχουν δηλαδή κράτη τα οποία είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- διαφορές μεταξύ τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να βάλουμε τις διαφορές στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά.