Μήνυμα προς την Τουρκία εν μέσω των προκλήσεων της γειτονικής χώρας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.
Για την οικονομία, την εσωτερική πολιτική, τη φορολογία, την επικείμενη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο αλλά και την τουρκική προκλητικότητα μίλησε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να τα βρει με την Τουρκία τότε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είναι ανοιχτό.
Στην εν λόγω συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα του 2020, προαναγγέλλει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ παράλληλα τάσσεται στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ενώ απαντά και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αστυνομική βία.
Αποκαλύπτει δε, πως τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ευνοεί την ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
«Η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε πως θα πρέπει να είναι ένα άτομο που «συμβολίζει την ενότητα του έθνους» και υπογράμμισε ότι θα ήταν «σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα».
Για τα ελληνοτουρκικά
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές και για πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρόθεσή του είναι να συνομιλήσει η Αθήνα με την Άγκυρα και στα τρία αυτά επίπεδα.
«Και πιστεύω πως ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μια διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:
«Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».