Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και οι ετοιμασίες στην τελική ευθεία. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), υπολογίζει το κόστος, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει και φέτος να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς.
Έτσι, λοιπόν, το κόστος για τα Χριστούγεννα γύρω από το τραπέζι θα είναι μέχρι και κατά 127,7% ακριβότερο με τα ίδια ακριβώς προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες, καθώς η κατώτερη και ανώτερη τιμή των ίδιων ειδών διαφέρουν πολύ ανά σημείο πώλησης, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει και φέτος να κάνουν πολύ προσεκτική έρευνα αγοράς.
“Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων. Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 127,77% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές” σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, που πραγματοποίησε σχετική τιμοληψία στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Όπως διευκρινίζεται, στην αγορά υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό ή κόκκινο κρασί με 56,50 ευρώ το λίτρο). Οι τιμές αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη στην τιμολοψία και το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές “να μην αγοράσουν τα πανάκριβα αυτά τρόφιμα”.
“Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κοστίζει από 45,38 ευρώ έως 121,85 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξουμε κόκορα αντί για γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 24,14% φθηνότερα. Επειδή, τέλος, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν πολλές προσφορές, μπορούμε μέχρι και τελευταία στιγμή να επωφεληθούμε από καλύτερες τιμές” υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, όπου περιλαμβάνεται και πίνακας με ενδεικτικές τιμές (κατώτερη και ανώτερη), που κατεγράφησαν κατά την τιμοληψία:ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 2019
ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΟΣ ΚΟΣΤΟΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
ΑΠΟ ΕΩΣ
1 Καρότα 0,5
0,74 1,50 0,37 0,75
2 Παντζάρια
0,5 0,89 1,30 0,45 0,65
3 Λάχανο 2
0,29 0,60 0,58 1,20
4 Μαρούλι
0,5 1,00 2,40 0,50 1,20
5 Λεμόνια
0,5 0,99 2,20 0,50 1,10
6 Αντίδια
0,5 1,00 1,60 0,50 0,80
7 Πατάτες
3 0,49 1,00 1,47 3,00
8 Κάστανα
0,5 3,80 7,80 1,90 3,90
9 Ξερά κρεμμύδια 0,5
0,79 1,00 0,40 0,50
10 Μαϊντανός
1 0,33 0,60 0,33 0,60
11 Άνηθος 1
0,50 1,30 0,50 1,30
12 Κρεμμυδάκια
1 0,40 0,90 0,40 0,90
13 Μήλα 0,5 0,79
2,80 0,40 1,40
14 Πορτοκάλια
1 0,65 2,00 0,65 2,00
15 Ακτινίδια
0,5 0,79 5,60 0,40 2,80
16 Μανταρίνια
0,5 0,85 2,20 0,43 1,10
17 Αχλάδια
0,5 0,79 3,80 0,40 1,90
18 Γαλοπούλα εγχώρια
4 6,40 7,80 25,60 31,20
19 Χοιρινό χωρίς κόκκαλο εγχώριο
2 4,40 6,49 8,80 12,98
20 Κιμάς 0,5
4,40 9,50 2,20 4,75
21 Βούτυρο 250gr
1 0,69 4,30 0,69 4,30
22 Ελαιόλαδο 1lt
0,5 3,74 8,83 1,87 4,42
23 Τυρί φέτα 1 kg
0,5 5,89 12,40 2,95 6,20
24 Σάλτσα ντομάτα 400gr
1 0,31 2,28 0,31 2,28
25 Κρασί 1 1,41
35,95 1,41 35,95
26 Μελομακάρονα
0,5 5,75 8,86 2,88 4,43
27 Κουραμπιέδες
0,5 5,95 9,29 2,98 4,65
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
59,82 136,25
Πηγή: www.newsit.gr