Φως σε δύο νέους άνδρες, 20 και 32 ετών, που αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα όρασης, χάρισε ένα κοριτσάκι 2,5 ετών, που έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Πατρών, η οικογένεια του οποίου πρόσφερε τους κερατοειδείς του παιδιού για μεταμόσχευση.
Η διπλή μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς σήμερα Πέμπτη (19/12), από την ομάδα της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Ζιάκα. Τον ένα κερατοειδή έλαβε 20χρονος από τη Χαλκιδική και τον άλλο 32χρονος από τη Θεσσαλονίκη.
Οι γονείς του παιδιού, που είναι Ρομά, βρήκαν το ψυχικό σθένος και έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Πατρών, σε ανθρώπους, οι οποίοι τα έχουν ανάγκη για να παραμείνουν στη ζωή. Αφού έγιναν οι απαιτούμενες προετοιμασίες και ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, στήθηκε γέφυρα ζωής. Ομάδες νοσοκομείων προχώρησαν στη λήψη των ζωτικών οργάνων για να σωθούν και άλλες ζωές.
«Η ομάδα της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, ανταποκρίθηκε άμεσα, καθώς βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μεταβεί σε κάθε γωνιά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όταν υπάρχει δότης. Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018 και μέχρι σήμερα έχουν 49 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 42 μέσα στο 2019. Στόχος της Μονάδας είναι να προσφέρει φως σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την εξεύρεση μοσχευμάτων. Η πράξη ανθρωπιάς της οικογένειας του μικρού κοριτσιού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει ο κ. Ζιάκας.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων