Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες το έναυσμα για τον νέο κύκλο μειώσεων φόρων που θα λάβουν σάρκα και οστά από την επόμενη χρονιά. Η αρχή θα γίνει θα με τον ΕΝΦΙΑ και θα ακολουθήσει η εισφορά αλληλεγγύης. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε τίποτε για το τέλος επιτηδεύματος, είναι σίγουρο ότι εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, τότε θα ανοίξει και για εκεί η συζήτηση και δεν αποκλείεται να συμβεί.
Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης πάντως παραμένει η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με ό,τι αυτό σημαίνει. Ήδη η χώρα δείχνει να επιστρέφει αργά αλλά σταθερά στην κανονικότητα και αυτό ο πρωθυπουργός δεν θέλει να το βάλει σε κίνδυνο. Έτσι χθες στην ομιλία του στην Βουλή ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις ανακοινώσεις του. Από την μία εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και έτσι θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός εκείνος χώρος που θα επιτρέψει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 8% και την μείωση, χωρίς να προσδιοριστεί ποσοστό, της εισφοράς αλληλεγγύης.
Click4more Μητσοτάκης: “Μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης”! video
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για την ανάγκη μείωσης, αλλά την έχει συνδέσει με την πορεία των εσόδων, ότι δηλαδή αυτή θα εξαγγελθεί όταν θα έχει κλειδώσει η υπέρ απόδοση για το επόμενο έτος, κάτι που χρονικά εκτιμάται ότι μπορεί να συμβεί στο τέλος του πρώτου τετράμηνου του έτους.
Ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα ληφθεί απόφαση και για το τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταργηθεί στο τέλος της 4ετίας.Ο ΕΝΦΙΑ
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8% το 2020, έρχεται να προστεθεί στον μειωμένο φόρο που ίσχυσε φέτος. Συγκεκριμένα χαμηλότερος κατά 30% ήταν ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 4.895.144 φορολογουμένους, το 67% του συνόλου, καθώς η ακίνητη περιουσία τους είναι συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, είδε μείωση της επιβάρυνσής της κατά 173.599.705 ευρώ και καλείται να πληρώσει 405.059.322. Καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλός, η έκπτωση κατά μέσον όρο περιορίζεται στα 35 ευρώ και ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει κατά μέσον όρο 83 ευρώ.
Πιο αισθητή είναι η μείωση στη μεσαία τάξη και συγκεκριμένα στην επίσης πολυπληθή κατηγορία που έχει ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Εδώ 1.759.359 φορολογούμενοι βλέπουν έκπτωση 20% και συγκεκριμένα θα πληρώσουν 316.726.513 ευρώ λιγότερα, ήτοι κατά μέσον όρο 180 ευρώ λιγότερα. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τελικά 1.266.906.046 ευρώ, ήτοι κατά μέσον όρο 720 ευρώ ο καθένας. Το 24% των φορολογούμενων ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.Η νέα μείωση
Η μείωση του 8% σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου προκειμένου να σβήσουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επίσης δεν αποκλείεται να μειωθεί ή ακόμα και να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περίπου 500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Click4more Πέρασε με 158 “ναι” και… μειώσεις φόρων ο προϋπολογισμός!
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή συμπληρωματικού φόρου αποφασίστηκε , μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών (κυρίως) της Νέας Δημοκρατίας το 2013 εξαιτίας του αρχικού σχεδίου φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια, για λόγους πολιτικούς έπεσαν τότε στα «μαλακά» και τη νύφη πλήρωσαν πολλαπλάσια τα αστικά ακίνητα με την επιβολή και συμπληρωματικού φόρου.
Πρακτικά, οι φορολογούμενοι με την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ πληρώνουν διπλό φόρο για τα ακίνητά τους αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.
Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή πέντε και μισό τοις χιλίοις (5,5‰) ενώ για τα για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰).
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ μόνο και μόνο από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το ΑΕΠ θα μπορούσε να κερδίσει έως και 1,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.Εισφορά αλληλεγγύης
Πιθανότατα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα εφαρμοστεί η μείωση κατά 50%, της εισφοράς αλληλεγγύης που πληρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι.
Η μείωση δεν εφαρμοστεί αμέσως, αλλά θα συμψηφιστεί και θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάιο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών όσο και άλλες ρυθμίσεις.Πώς επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης
Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείτε κάθε μήνα από τα λογιστήρια και, αν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται µε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Υπολογίζεται µε κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% και συγκεκριμένα:0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ6,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ7,5% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ9% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ10% για το τµήµα ετήσιου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Όσον αφορά τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ παρακρατείται η αναλογούσα εισφορά στον µισθό ή στη σύνταξη, εάν έχουν και άλλα εισοδήµατα, τότε η επιπλέον εισφορά θα καταλογιστεί µε την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.Τέλος επιτηδεύματος
Επόμενο βήμα που θα κάνει η κυβέρνηση θα είναι η μείωση του Τέλος Επιτηδεύματος ανέρχονται σε 386 εκατ. ευρώ κι αυτά αντλούνται από περίπου 611 χιλιάδες ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημα τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Το Τέλος διαμορφώνεται ως εξής:800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,650 ευρώ, ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Στόχος είναι σε ετήσια βάση να μειώνεται κατά 30% περίπου κάθε φόρος με στόχο το 2023 να καταργηθούν ολοκληρωτικά. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση προσδοκά τη μείωση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ, ή 0,25% του ΑΕΠ.
Πηγή: www.newsit.gr