Η ελληνική διπλωματία δίνει μάχη για να αποτρέψει τόσο την πρωτοκόλληση της ψευτοσυμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, όσο και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής Ελλάδας – Τουρκίας. Ποιο είναι όμως το σενάριο που μπορεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ελληνική πλευρά; Μην βιαστείτε να πείτε την έκφραση: «θερμό επεισόδιο». Οι Τούρκοι θέλουν σε κάθε περίπτωση να εμφανιστούν ως αμυνόμενοι και όχι ως επιτιθέμενοι.
Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει στο άμεσο μέλλον η ελληνική πλευρά είναι «τι θα κάνουμε σε περίπτωση που οι Τούρκοι στείλουν ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο;».
Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς να μπούμε σε τέτοιες ανησυχίες. Κάμετε λάθος.
Το ερώτημα είναι καίριο και αυτή την φορά πρέπει να είμαστε πλήρως έτοιμοι.
Αν οι Τούρκοι καταφέρουν να πρωτοκολλήσουν στον ΟΗΕ την ψευτοσυμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, τότε οι εξελίξεις θα είναι κάτι παραπάνω από ραγδαίες, διότι ο Ερντογάν κινείται βάση συγκεκριμένου και μελετημένου σχεδίου.
Αυτή την φορά δεν μιλάμε για βεβιασμένες κινήσεις τύπου… Τανσού Τσιλέρ. Αν το έγγραφο πρωτοκολληθεί (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο) τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.
Ο «σουλτάνος» είναι βέβαιο ότι θα στείλει σε ελληνικά χωρικά ύδατα ερευνητικά σκάφη, τόσο νοτίως της Κρήτης όσο και στο Καστελλόριζο.
Προσέξτε, δεν είναι αναγκαίο να κάνει έρευνες, ούτε εξορύξεις. Θα κρατήσει ακίνητα τα πλοία του σε ελληνικά ύδατα.
Κατά κοινή ομολογία η εμπλοκή του ερευνητικού Barbaros θα είναι το επόμενο βήμα το οποίο θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της Τουρκίας να κορυφώσει την ένταση, αλλά περισσότερο να μετρήσει και να ζυγίσει τις ελληνικές αντιδράσεις.
Άλλωστε τις κινήσεις αυτές τις έχει ήδη προαναγγείλει ο Ερντογάν και αυτή την φορά δεν μπλοφάρει…
Το τουρκικό πλοίο προς το παρόν παραμένει μέσα στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια της Αμμοχώστου.
Στο πλαίσιο του ψυχολογικού touching οι Τούρκοι θα κινηθούν στο όριο των συνθηκών πίεσης προκειμένου να ζυγίσουν αντιδράσεις.
Εκεί ακριβώς θα αρχίσει ο εφιάλτης.
Το ελληνικό κράτος τι θα κάνει σε μια τέτοια περίπτωση; Μπορεί να χρησιμοποιήσει δύναμη πυρός; Αν δεν γίνει κάποια ενέργεια από το πλήρωμα, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.
Απολύτως τίποτα, διότι οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.
Πώς θα μπορέσει να αποτρέψει τα τουρκικά πλοία; Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν εκεί; Άγνωστο.
Οι Τούρκοι είναι προφανές ότι θα παραμείνουν μέχρι η Ελλάδα να κάνει το πρώτο λάθος για να μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες αντεπίθεσής τους. Όλα αυτά τα έχουν υπολογίσει με ακρίβεια. Αναρωτιέμαι αν εμείς έχουμε κανόνες εμπλοκής.
Ναι, αυτούς των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν ο Σημίτης και ο Πάγκαλος. Ελπίζω ότι τα παθήματα έγιναν μαθήματα, μετά την τραγωδία του 1996. Ελπίζω, δεν είμαι σίγουρος.
Εννοείται ότι οποιεσδήποτε ενέργειες για έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα απαντηθούν με απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε προληπτικές μετακινήσεις του Στόλου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα, οι Τούρκοι δεν επιθυμούν προσφυγή στην Χάγη. Επιθυμούν την δημιουργία έντασης με υπαιτιότητα της Ελλάδας για να υπάρξει τελικά κλειστή διαπραγμάτευση, χωρίς παρεμβολές τρίτων…
Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί Έλληνες πολιτικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για τον δρόμο της Χάγης προκειμένου να αποφευχθούν στρατιωτικές εμπλοκές.
Δεν είναι τυχαίες οι παρεμβάσεις τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου που τοποθετήθηκαν για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη.
Μόνο που εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα:
Εκτός από την υφαλοκρηπίδα, θα δεχθούμε και άλλες διαφορές με την Τουρκία στην Χάγη;
Κοινώς, το πράγμα θα μπλέξει αρκετά και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως είναι υπέρ μας να ανοίξει η βεντάλια και για άλλα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος «να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι».