Το Γεφύρι της Πλάκας, το μνημείο των Τζουμέρκων που είχε καταστραφεί από την μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015, ξαναχτίστηκε από πέτρα και λάσπη, με την ίδια, παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας, όμως με πιο σύγχρονα υλικά, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα.
Το newsit.gr μίλησε με τον Ιωάννη Σεντελέ, δήμαρχο των Βόρειων Τζουμέρκων. «Το γεφύρι πλέον έχει ολοκληρωθεί. Επί της ουσίας, μένουν μόνο κάποιες επιπρόσθετες εργασίες για να είναι έτοιμο. Θα παραμείνει καλουπωμένο μέχρι την Άνοιξη που μας έρχεται. Οπωσδήποτε από τον Ιούνιο και μετά θα είναι έτοιμο για χρήση. Η διαδικασία της αναστήλωσης ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα κιόλας που έπεσε, καθώς μια σειρά από φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Τεχνικό Επιμελητήριο αποφάσισαν πως το γεφύρι πρέπει να αναστηλωθεί διότι αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο ορόσημο για την περιοχή των Τζουμέρκων και της Ηπείρου ολόκληρης».
Ο κ. Σεντελές είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε όλη την τεχνική διεργασία για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου και στην συνέχεια η επίβλεψη του. Το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε όλο το απαιτούμενο ποσό το οποίο άγγιζε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση σε λίγους μήνες να δούμε πάλι το γεφύρι πάνω από τον Άραχθο, διότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελληνικής πολιτείας υπήρξε μια αγαθή συνεργασία όλων αυτών των φορέων που σας προανέφερα, χωρίς κάποιος να θέλει να βγει μπροστά καθώς κοινός μας στόχος ήταν να λύσουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονταν για να αναστηλωθεί το γεφύρι.
Το γεφύρι της Πλάκας ξαναφτιάχτηκε με ακριβώς ίδιο σχεδιασμό και αντιγράφτηκαν ακόμα και τα λάθη που είχε κάνει ο Αρχιτέκτονας. Θέλαμε να ανακατασκευάσουμε το ίδιο ακριβώς γεφύρι, με την ίδια γεωμετρική μορφή και τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και το κονίαμα είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε πριν 150 χρόνια».
Τέλος, ο δήμαρχος Βορείων τζουμέρκων δήλωσε: «Έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά με πασαλοπήξεις, τα μάρμαρα στηρίζονται πάρα πολύ καλά και αυτή την φορά δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα σταθεροποίησης. Βέβαια δεν μπορούμε ποτέ να τα βάλουμε με την φύση, η φύση έχει σεισμούς, η φύση έχει έναν ορμητικό Άραχθο που όταν θυμώσει είναι απρόβλεπτος».
Για την ιστορία το γεφύρι της Πλάκας εγκαινιάστηκε το 1866. Χτίστηκε από τον μάστορα του γεφυριού της Κόνιτσας και κόστισε 170.000 οθωμανικά γρόσια.
Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής
Πηγή: www.newsit.gr