Μια εναλλακτική και ιδιαίτερη συνταγή ζυμαρικών, με υγιεινές δημιουργικές γεύσεις και υφές που σίγουρα θα αναβαθμίσει τα βράδια μακαρονάδας!
Παπαρδέλες με κρέμα κολοκύθας και πικάντικα αμύγδαλα:
Μερίδες: 4
Χρόνος: 55 λεπτά
Υλικά:
900 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, καθαρή σάρκα, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Mαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 φλ. ωμά αμύγδαλα χοντροσπασμένα
1 κ.γ. σπόροι μάραθου
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινες πιπεριές
1/2 φλ. νερό
340 γρ. παπαρδέλες, λιγκουίνι ή φετουτσίνι
1/2 φλ. χοντροκομμένος μαϊντανός ή κόλιαντρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 160°C. Ανακάτεψε την κολοκύθα, το σκόρδο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και άπλωσέ τη σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλατοπιπέρωσε και ψήσε, ανακατεύοντας σποραδικά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς η κολοκύθα και να χρυσίσει το σκόρδο, για 35-40 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζέστανε τα αμύγδαλα και τις υπόλοιπες 3 κ.σ. λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σόταρέ τα, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα τα αμύγδαλα, για 4-6 λεπτά. Πρόσθεσε στο τηγάνι τους σπόρους μάραθου, την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και κατέβασε από τη φωτιά. Ρίξε λίγο αλάτι και άφησέ τα στην άκρη.
Μετάφερε στο μπλέντερ την ψητή κολοκύθα με το σκόρδο και, προσθέτοντας λίγο νερό, χτύπησέ τα μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Καρύκεψε με αλατοπίπερο και άφησέ τα στην άκρη.
Βράσε τα ζυμαρικά al dente σε αλατισμένο νερό. Στράγγιξέ τα, αλλά κράτησε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.
Ζέστανε σε ένα μεγάλο τηγάνι τον πουρέ της κολοκύθας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, πρόσθεσε τα βρασμένα ζυμαρικά και το νερό τους και βράσ’ τα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να πάει παντού η σάλτσα. Μετάφερέ τα σε ένα μπολ σερβιρίσματος και γάρνιρε με τα πικάντικα αμύγδαλα και τα μυρωδικά, αν τα χρησιμοποιείς.
Διατροφική αξία ανά μερίδα: 760 θερμίδες, 36 γρ. λιπαρά (3,7 κορεσμένα), 11 γρ. φυτικές ίνες, 21 γρ. πρωτεΐνη
Έχεις όρεξη για μια κρεμώδη σάλτσα;
Πολτοποίησε ψητά ή βραστά βολβώδη λαχανικά, όπως κολοκύθα, καρότα και δαυκί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά σου.
Από την σεφ Alison Roman