Μητσοτάκης – Ζάεφ: Η κριτική, η πρόσκληση και η υπόσχεση μέσα σε 40′


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για 40″ λεπτά της ώρας με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit

Οι κ.κ. Μητσοτάκης – Ζάεφ συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με τον δεύτερο να προσκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί στα Σκόπια.

Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιστέκεται προς το παρόν στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε να πράξει καταλλήλως σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

Κατά τα άλλα, η συνάντηση που διήρκεσε 40′ επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε, δε, ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε, όμως, ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τι δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ