Μπορεί να θεωρείς πως το… έχεις αλλά πόσο σίγουρος είσαι;
Είστε έτοιμοι να κάνετε το τεστ γνώσεων. Υπάρχει μία ελληνική λέξη που όλοι την έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Όμως, όταν έρχεται η ώρα να την αποτυπώσουμε στο χαρτί, κάτι μας… πιάνει.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, μόνο ένας στους εκατό εμφανίζεται σίγουρος πως γνωρίζει την σωστή ορθογραφία της λέξης και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να την γράφουν με λάθος τρόπο.
Ορκωμοσία ή ορκομωσία; Σίγουρα το έχεις δει να γράφεται και με τους δύο τρόπους. Όμως, η σωστή γραφή είναι η πρώτη, ήτοι ορκωμοσία. Μάλιστα, το «philologikitheorisi.blogspot» προχωρά σε μία εξαιρετική ανάλυση.
«Η «συνθετική έκταση», ένας κανόνας της αρχαίας ελληνικής, εξηγεί την ορθογραφία αυτής της λέξης, όπως και πολλών άλλων. Η ερμηνεία αυτού το φαινομένου έχει ως εξής: όταν έχουμε μια λέξη με δύο συνθετικά που το πρώτο τελειώνει σε φωνήεν και το δεύτερο αρχίζει με φωνήεν, τότε γίνεται απαλοιφή του τελικού φωνήεντος από το πρώτο και το αρχικό φωνήεν του δεύτερου τρέπεται στο αντίστοιχο μακρό:
Βραχύ –> Μακρό
ε, α –> η
ο –> ω
Παραδείγματα:
επί + όνυμος < όνυμα (άλλος τύπος για το όνομα) –> επί + ώνυμος –> επώνυμος
όρκο + όμνυμι –> ορκωμοσία
στρατό + άγω –> στρατηγός
υπό + ερέτης –> υπηρέτης
Έπειτα αυτός ο κανόνας μεταφέρθηκε και σε λέξεις των οποίων το πρώτο συνθετικό τελείωνε σε σύμφωνο, εξού και η συνωμοσία. Ωστόσο, κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις. Σημαντική παρατήρηση είναι, λόγου χάριν, πως ο κανόνας δεν ισχύει για κάποια σύνθετα που σχηματίστηκαν αφού έληξε ο νόμος και για λέξεις των οποίων το αρχικό φωνήεν του β’ συνθετικού ακολουθείται από δύο και περισσότερα σύμφωνα, π.χ επίορκος».