Συρία: Φρικτές συγκρούσεις με νεκρούς και 60 χιλ. εκτοπισμένους άμαχους – Διεθνής καταδίκη κατά της Τουρκίας


Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Συρία. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης. Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους – θέσεις Κούρδων ανταρτών – διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ της Τετάρτης.

syria

Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων. Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία. Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.

Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ. Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τουρκία προς το ΣΑ του ΟΗΕ: Η στρατιωτική επιχείρηση θα είναι «αναλογική».

Την ίδια ώρα, τις γνωστές του απειλές ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, στην Ευρώπη, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζοντας αυτή τη φορά ότι θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία «κατοχή».

«Γενική επιστράτευση»

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ΜΠΛ (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και έπεσαν στις παραμεθόριες τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Νουσάιμπιν σκοτώθηκαν 7 άτομα εκ των οποίων ένα μωρό και ένα παιδί.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι η τρίτη από το 2016. Ανοίγει νέο μέτωπο στη σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους από το 2011.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (σ.σ. ΕΣΣ, συμμαχία που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Τουρκία) άρχισαν την επιχείρηση “ Πηγή Ειρήνης” στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν χθες μέσω Twitter. Τουλάχιστον 18.000 σύροι μαχητές που ανήκουν σε παρατάξεις που ανήκουν στον ΕΣΣ κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» προορισμένη να απομακρύνει περισσότερο τις κουρδικές θέσεις από τα τουρκικά σύνορα και να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν σύροι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης οι Κούρδοι της Συρίας, αντιμέτωποι με την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ, κήρυξαν «γενική επιστράτευση», ενώ προέτρεψαν τη Μόσχα να επέμβει και να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο με τη Δαμασκό.

Ηγετικό στέλεχος των Κούρδων καλεί τους Ευρωπαίους να «παγώσουν» τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία

Η Ιλχάμ Άχμεντ, ηγετικό στέλεχος των Κούρδων, κάλεσε σήμερα από τις Βρυξέλλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους» στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία. «Θέλουμε μια επείγουσα παρέμβαση σε αυτήν την κρίση, οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν σύντομα» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει για τον ορισμό μιας «ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων». «Η αμερικανική απόσυρση μας έθεσε σε κίνδυνο» κατήγγειλε η αξιωματούχος, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να δραπετεύσουν οι τζιχαντιστές που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Μία από τις φυλακές στην οποία κρατούνται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των SDF σφυροκοπήθηκε την Τετάρτη από μαχητικά αεριωθούμενα της Τουρκίας και είναι πιθανόν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται αιχμάλωτοι, να έχουν δραπετεύσει, εξήγησε η Ιλχάμ Άχμεντ.

Η αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, η οποία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο Παρίσι, επισήμανε ότι υπάρχουν «σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Όμως, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μονάχα όταν αυτές οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις» υπογράμμισε η ίδια, κάνοντας λόγο, επίσης, για το ενδεχόμενο «οικονομικών κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας.

Η Ιλχάμ Άχμεντ απευθύνθηκε και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Ζητάμε από τον (Ντόναλντ) Τραμπ να παίξει έναν ρόλο προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση και να δεσμευτούμε στον διάλογο, αντί να μας εγκαταλείψει αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο στην Τουρκία να μας επιτεθεί». «Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι πληρώσαμε βαρύ τίμημα» υπογράμμισε, αναφέροντας έναν αριθμό 11.000 νεκρών και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να «παραμείνει στο πλευρό μας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα προς το συμφέρον όλων».

Αγανάκτηση

Η έναρξη της επιχείρησης καταδικάστηκε από πολλές χώρες, που φοβούνται ότι θα επικρατήσει χάος που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυναμική επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και εκφράζουν ανησυχία για το τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που κρατούν οι ΜΠΛ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω», να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ και είναι σήμερα κρατούμενοι των κουρδικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων». Η ΜΚΟ απηύθυνε έκκληση να «μην επαναληφθεί» αυτό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.

Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξοντώσει τους Κούρδους, ο Τραμπ απάντησε: «Θα εξοντώσω την οικονομία του, αν αυτό συμβεί». «Το έχω κάνει ήδη με τον πάστορα Μπράνσον», τόνισε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την κράτηση του Αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον. «Ελπίζω ότι θα ενεργήσει ορθολογικά», πρόσθεσε.

Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ