24 Απριλίου 2025

Τι σημαίνει ο δανεισμός της χώρας μας με αρνητικό επιτόκιο


Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο, αφού η απόδοση των εντόκων γραμματίων βούτηξε στο -0,020%. Οι εύλογοι πανηγυρισμοί για το πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά επίτευγμα, έχουν ασφαλώς εξήγηση.

Τι σημαίνει πραγματικά να δανείζεται κανείς με αρνητικό επιτόκιο; Την απάντηση δίνει στο newsit.gr ο οικονομολόγος και καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος. «Αρνητικό επιτόκιο» εξηγεί, «σημαίνει ότι κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να μεταφέρει τα χρήματά του σε μια μελλοντική ημερομηνία».

«Αυτό το κάνει» επισημαίνει ο κ. Γκλεζάκος, «όταν νιώθει ότι εκεί που δανείζει τα χρήματά του, θα παραμείνουν ασφαλή και με βεβαιότητα θα τα παραλάβει στη μελλοντική ημερομηνία που τον ενδιαφέρει». Είναι γεγονός ότι κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα το συναντούσαμε στα γερμανικά ομόλογα και σε άλλους δανειζόμενους 100% αξιόπιστους.

«Φαίνεται ότι πλέον το ελληνικό Δημόσιο συμπεριλαμβάνεται βραχυπρόθεσμα στους φερέγγυους δανειζόμενους. Σ’ αυτούς δηλαδή που οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς να βάλουν τα χρήματά τους για να τα πάρουν πίσω σε μια μελλοντική ημερομηνία. Πρόκειται βέβαια για μια πολύ θετική εξέλιξη γιατί δείχνει ότι η φερεγγυότητα του ελληνικού Δημοσίου έχει βελτιωθεί σημαντικά», σημειώνει ο καθηγητής.Γιατί μηδενίζονται οι αποδόσεις

Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι το αρνητικό επιτόκιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η οικονομία βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. «Σημαίνει» όπως εξηγεί στο newsit.gr, «ότι υπάρχει ένας πληθωρισμός κεφαλαίων ο οποίος έχει προκληθεί από δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον εξαιτίας των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης μέσω των οποίων έχουν πέσει στην αγορά πάνω από 15 τρισεκ. δολάρια και δεύτερον επειδή σήμερα κάποια κεφάλαια δεν επενδύονται». Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο!

«Έτσι» συμπληρώνει, «δημιουργείται ο πληθωρισμός στην προσφορά κεφαλαίων τα οποία ψάχνουν κατά κάποιον τρόπο να βρουν διέξοδο». Κάτι τέτοιο βέβαια δεν εύκολο δεδομένου ότι οι δύο από τους τρεις τομείς στους οποίους παραδοσιακά κατευθύνονται τα κεφάλαια, δηλαδή τα ακίνητα και οι μετοχές έχουν κορεστεί. «Έτσι απομένει ο τομέας των ομολογιών, δηλαδή των δανείων, όπου πέφτει το περισσότερο χρήμα λόγω του χαμηλότερου ρίσκου. Ως αποτέλεσμα, μηδενίζονται οι αποδόσεις» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Γκλεζάκος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, στόχος των επενδυτών, αν δεν μπορούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους, είναι να το διατηρήσουν μεταφέροντάς το στο μέλλον. Έτσι οι φερέγγυοι δανειζόμενοι μπορούν να δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. «Στην ουσία οι αποταμιευτές πληρώνουν ένα ασφάλιστρο για την ασφαλή μεταφορά των χρημάτων τους στο μέλλον. Για να πετύχουν την ασφαλή μεταφορά των κεφαλαίων τους σε μελλοντικό χρόνο δανείζουν σε κάποιον φερέγγυο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι με τη λήξη του δανείου θα επιστραφούν τα χρήματά τους» τονίζει.Πώς φτάσαμε στον δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο

Ενδιαφέρον είναι το πώς κατάφερε η Ελλάδα να φτάσει να δανείζεται με πολύ χαμηλά ή ακόμη και με αρνητικά επιτόκια. Αυτό, κατά τον κ. Γκλεζάκο οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Αφενός στο ότι οι πληρωμές των δανείων μας έχουν μετατεθεί για μετά το 2032, πράγμα που σημαίνει ότι το δεκαετές ομόλογο είναι ασφαλές και αφετέρου στο ότι η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να έχει πάρει σοβαρά το θέμα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

«Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους θα τους επιστραφούν με τη λήξη του δεκαετούς ομολόγου διότι οι λήξεις των δανείων μας έχουν μετατεθεί για μετά το 2032. Επομένως ο επενδυτής ο οποίος εμπιστεύεται τα χρήματά του στο δεκαετίες ομόλογο της Ελλάδας, αισθάνεται ότι μέχρι τη λήξη του η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα» λέει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «εκεί που θα δούμε πόσο πραγματικά αποτιμάται η φερεγγυότητα της ελληνικής Οικονομίας, θα είναι αν εκδώσουμε για παράδειγμα δεκαπενταετές ομόλογο, η αποπληρωμή του οποίου θα γίνει μετά το 2032 σε μια περίοδο που θα έχουμε να κάνουμε σημαντικές πληρωμές για την εξόφληση των δανείων μας».Μη ισορροπημένος ο τραπεζικός τομέας

«Αγκάθι» πάντως για την ελληνική Οικονομία αποτελεί ο τραπεζικός τομέας, πράγμα που αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία διαπιστώνει ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών αγγίζει το 40% και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

«Ο τραπεζικός τομέας είναι προφανές ότι δεν έχει ισορροπήσει ακόμη, λόγω των κόκκινων δανείων. Οι αποταμιευτές και οι επενδυτές δεν νιώθουν ασφαλείς να βάλουν τα χρήματά τους σε τραπεζικά ομόλογα» λέει ο Μιχάλης Γκλεζάκος και εξηγεί ότι πολλοί αποταμιευτές βάζουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. «Αυτό» κατά τον καθηγητή, «δεν συμβαίνει διότι αισθάνονται πως οι τράπεζες είναι ασφαλείς αλλά επειδή δεν έχουν άλλες επιλογές και επειδή το τραπεζικό μας σύστημα είναι ολιγοπωλιακό. Δηλαδή συμφωνούν οι τράπεζες μεταξύ τους για κάποια επιτόκια και οι αποταμιευτές, χωρίς να έχουν άλλη διέξοδο, αναγκάζονται να καταθέσουν τα χρήματά τους με αυτούς τους όρους».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ