«Αν η ισοπαλία είναι σαν να φιλάς την αδερφή σου, η ήττα είναι σαν να φιλάς τη γιαγιά σου χωρίς τη μασέλα της», έτσι και η Ένωση γλίτωσε το αηδιαστικό φιλί της γιαγιάς, αφού ο Μπίσεσβαρ σημάδεψε το δοκάρι από τα έντεκα μέτρα, στην πιο κομβική στιγμή του ντέρμπι.
Εκείνα τα σημάδια που απογοητεύουν τον οπαδό
Δεν ήταν η πρώτη φορά την τελευταία διετία, που υπήρχε αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα στο κιτρινόμαυρο φίλαθλο κοινό και μετά το τέλος του αγώνα, αποχώρησε από το ΟΑΚΑ με συναισθήματα απογοήτευσης και προβληματισμού. Βλέποντας το σύνολο των παικτών της αγαπημένης τους ομάδας, να υστερούν σε φυσική κατάσταση και να δίνει πολύ χώρο στον αντίπαλο, δίχως πίεση στη μπάλα.
Χαρακτηριστικό γεγονός είναι, ότι ο Αλμπάνης μετά από 4-5 σπριντ στο πρώτο ημίωρο, προσπαθεί να επιστρέψει για να καλύψει αντεπίθεση του αντιπάλου και μένει από δυνάμεις. Η αμυντική γραμμή παρότι ήταν ομοιογενής από πλευράς επιλογών, εμφάνισε σημάδια αποσύνθεσης και κακού συντονισμού. Για πολλοστή φορά η επιθετική γραμμή, δεν έδειξε κάτι το αξιόλογο, μηδενικό συνδυαστικό παιχνίδι, σέντρες με αναιμική κιτρινόμαυρη παρουσία στην αντίπαλη περιοχή και εύκολες αναχαιτίσεις από τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ.
Τον άξονα τον άφησα τελευταίο εσκεμμένα, γιατί κατέβαλε την μεγαλύτερη προσπάθεια όσο και αν ακούγεται οξύμωρο. Γαλανόπουλος και Κρίστιτσιτς έτρεχαν σε όλους τους χώρους, για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνταν από τις λανθασμένες μεταβιβάσεις και τα ανύπαρκτα μαρκαρίσματα κάλυψης των συμπαικτών τους. Ωστόσο είναι πασιφανές ότι στο κέντρο της ΑΕΚ, επιβάλλεται τουλάχιστον η αγορά ενός σκληροτράχηλου χαφ, δηλαδή ένα πιστό αντίγραφο του Έμερσον ή του Παπά Μπούμπα Ντιόπ, που τίμησαν την κιτρινόμαυρη φανέλα στο παρελθόν.
Ο σχηματισμός του προπονητή και η λανθασμένη αναζήτηση ποιοτικών επιλογών
Ο κόουτς Ν.Κωστένογλου ξεκάθαρα παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή από πλευράς διοίκησης, μετά την απόλυση του ”προφέσορα” Καρντόσο. Ωστόσο ο ίδιος παραμένει εγκλωβισμένος στον εναλλακτικό σχηματισμό 3-5-2 που δημιούργησε ο Μ.Χιμένεθ, αναζητώντας την μεγαλύτερη ποσοτικά παρουσία ποιοτικών ποδοσφαιριστών στον άξονα. Αναφορικά την τελευταία πενταετία, υπήρχε το ζήτημα ταυτόχρονης εμφάνισης στην ενδεκάδα του Μπουονανότε-Βάργκας-Μάντάλου, έπειτα του Μάνταλου-Μπακασέτα-Λιβάγια και τώρα Ζεράλδες ή Αλμπάνη-Μάνταλου-Λιβάγια.
Εδώ αξίζει να λεχθεί, ότι ο μόνος που κατάφερε να δημιουργήσει μία πετυχημένη ζύμωση ήταν ο Ανδαλουσιανός κόουτς, βασιζόμενος πάντα στην ορθολογική διαχείριση των παικτών του και στην εξαιρετική φυσική κατάστασή τους. Ο μόνος σχηματισμός για να χωρέσει αποδοτικά το δίδυμο Λιβάγια-Μάνταλος, είναι το σύστημα ”δέντρο” (4-3-2-1) της Εθνικής Γαλλίας του 1998, που είχε πίσω από τον φορ σε ελεύθερους ρόλους τους Ζιντάν και Τζοργκάεφ, αλλά και τρεις ευφυείς χαφ από πίσω τους, που έτρωγαν τα χιλιόμετρα με το κουτάλι.
Ο Ίβιτς έχει πολλές υποθέσεις για διεκπεραίωση
Ο Ίλια Ίβιτς ίσως έχει την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής ομάδας, αφού τον βασανίζουν πολλές ανοικτές υποθέσεις από τις κακοτεχνίες του Ν.Λυμπερόπουλου. Αρχικά οφείλει να διαλέξει έναν προπονητή που να ταιριάζει στην φιλοσοφία της ΑΕΚ, είτε μεσούσης της περιόδου είτε από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν. Δεύτερη καυτή πατάτα είναι το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ από την χειμερινή περίοδο, πιθανές αποχωρήσεις και μεταγραφές για την ενίσχυση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού.
Τέλος αυτό που θα του πιστώσει δείγματα γραφής επαγγελματικής δουλειάς, είναι η στελέχωση-διαχείριση του τμήματος σκάουτινγκ, αλλά και η πρόσληψη ή έστω απόκτηση τεχνογνωσίας στο κομμάτι της ορθολογικής ενδυνάμωσης των ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα όποιος θυμάται στο γήπεδο τον Κόνε, το Χριστοδουλόπουλο ή πιο πρόσφατα το Λημνιό σε νεαρή ηλικία, θα καταλάβει την τεράστια διαφορά προς το καλύτερο, στη σωματοδομή και στην εκρηκτικότητα που έχουν αποκτήσει οι αναφερόμενοι παίκτες.
- Ο Κωστένογλου στη βασική σύνθεση της ομάδας εναντίον του ΠΑΟΚ, είχε οκτώ ποδοσφαιριστές από το πρωταθληματικό ρόστερ 2017-18, αν λέει κάτι αυτό.
- Η επίθεση της βιοτεχνίας των οδυρμών, του Πανθεσσαλονίκειου ομίλου προς τη διαιτησία, κάθε φορά μετά από αναμέτρηση με την ΑΕΚ, τείνει να οδηγηθεί σε βιομηχανία.
- Η παρουσία του Κρίστιτσιτς στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ την Κυριακή, ήταν η καλύτερη από την μέρα που μεταγράφηκε στην Ένωση, φυσικά υπήρξε και το σερβικό κίνητρο λόγω αδελφοποίησης της Παρτιζάν με τον ΠΑΟΚ.
- Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις προσωπικές μονομαχίες των παικτών της, βγάζει αδυναμία στις στημένες φάσεις και δέχεται εύκολα γκολ, από τις βαθιές μπαλιές των αντιπάλων στην πλάτης της.
- Επιτέλους ο Γιώργος Γιακουμάκης βρίσκει διακριτό ρόλο στην ομάδα και αυτό οφείλεται στον κ.Κωστένογλου.
- Η περίπτωση του Τάσου Χατζηγιοβάνη του ΠΑΟ, θα είναι μία ενδιαφέρουσα κίνηση για την ΑΕΚ.
- Επιβάλλεται η αγορά σέντερ μπακ επιπέδου Τσιγκρίνσκι και αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο στο μυαλό του Ίβιτς.
- Νισάφι πια με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του κιτρινόμαυρου κλαμπ, που αναζητά προπονητή με μαγικό ραβδί. Στα 40 χρόνια παρουσίας (εξαιρουμένης της μαύρης τριετίας του υποβιβασμού) στην επαγγελματική κατηγορία, μόνο δύο προπονητές καταφέρανε να κατακτήσουν πρωτάθλημα με πολύ χαμηλότερο σε ποιότητα ρόστερ, αναλογικά με τους συνδιεκδικητές του. Ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1988-89 και ο Μανόλο Χιμένεθ το 2017-18, παίζοντας ποδόσφαιρο σε κυνικό μοτίβο.
Επιμέλεια άρθρου: Tommy T.