“VARεμένοι Βλαμμένοι Κολλημένοι” του Κώστα Χρονόπουλου


Υπάρχει  ένας -και μοναδικός -τρόπος να ευτελίσεις, να εξευτελίσεις, να διασύρεις,  να απαξιώσεις το ο, τιδήποτε: Να το φέρεις στην σημερινή νεοελληνική πραγματικότητα. Το VAR δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού είχε την ατυχία να έρθει και να εφαρμοστεί και εδώ (!).

του Κώστα Χρονόπουλου (Αρθρογράφου – Σχολιογράφου)

Σάλος ξεσηκώθηκε από την πρώτη κιόλας Κυριακή της εφαρμογής του, για δύο βασικά λόγους:

1ος) Η κακή χρήση των δυνατοτήτων του VAR από τους αναρμόδιους αρμόδιους εμπειροτέχνες (λήψη πλάνων, παράληψη πλάνων, ερμηνεία /αξιολόγηση πλάνων).

2ος) Το αγιάτρευτο (κ)οπαδιλίκι των οπαδών, παραγόντων, καθώς και των -πάντοτε- αδέσμευτων, ανεξάρτητων και … αντικειμενικών ΜΜΕ.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τις διαφορετικές, αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις/ερμηνείες των διαφόρων φάσεων.

Αυτονόητο το ότι θα ήταν ανόητο από μέρους μου αν έπαιρνα θέση. Τι θα άλλαζε; Άλλοι θα επικρoτούσαν και άλλοι θα διαμαρτύρονταν. 

Ποιός θα ήταν ο τελικός κριτής; Ποιός θα έπρεπε να, ή να μην δικαιωθεί; Άλλωστε το VAR γι’ αυτό το φέραμε (νε). Για να αποφεύγονται οι προσωπικές τοποθετήσεις  οπαδών, φιλάθλων, ειδημόνων και άσχετων.

Δυστυχώς δεν βοήθησε. Αντίθετα περιέπλεξε τα πράγματα χειρότερα. Επανήλθαμε εκεί που η ίδια η φύση μας έχει τάξει (καταδικάσει ορθότερα): Να διαφωνούμε, να διχαζόμαστε,  να αλληλοβριζόμαστε. Έκτακτα! Αναφορικά με την συγκεκριμένη φάση του αγώνα ΟΣΦΠ-Αστέρα, θα περιοριστώ σε μια παρατήρηση /διαπίστωση και θα ρωτήσω: Έγιναν ναι ή όχι τρείς (3) “παραβάσεις”: Οφσάιντ – φάουλ του επιθετικού και πέναλτι του παίκτη του ΟΣΦΠ;  Καλόπιστα και χωρίς να αξιολογήσω ποιό προηγήθηκε θα παρατηρήσω πως καμία από τις 3 περιπτώσεις δεν τιμωρήθηκε. Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε, τον προβληματισμό μας. Ο αγώνας συνεχίστηκε λες και τίποτα δεν συνέβη. 

Συνεπώς έγινε κακή ή ανεπαρκής χρήση των πλεονεκτημάτων του VAR από αδαείς, ανεκπαίδευτους, ερασιτέχνες  ειδικούς (διαιτητές, VARΟχειριστές κ.α). 

Η τεχνολογία δεν είναι άθυρμα για να παίζουν ανώριμα παιδάκια. Δεν είναι … κουβαδάκια στην παραλία. Αν λοιπόν, όντως, θέλουμε να επωφεληθούμε, θα πρέπει να διορθώσουμε πρώτα την εκπαίδευση και την νοοτροπία των δικών μας. 

Σε περίπτωση αδυναμίας, τότε οι χειριστές του VAR αλλά και διαιτητές, καθώς και οι βοηθοί  τους ας είναι (για όσο χρειαστεί) ξένοι.

ΥΓ1  Αγαπώ το ποδόσφαιρο ιδιαίτερα. Αλλά -ενσυνείδητα –το θεωρώ ατελές  και  α ν έ ν τ ι μ ο  ά θ λ η μ α. Κυρίως όταν χτυπιέται κάποιο φάουλ, εκτός περιοχής, ή -κατ’ εξοχήν – όταν δίνεται κόρνερ.  

Το τι – τραβήγματα, κλωτσιές, αγκωνιές, σπρωξίματα, και ό, τι άλλο αθέμιτο μέσο μπορεί κανείς να φανταστεί, επιστρατεύεται (από τους αγνούς, στρατευμένους ποδοσφαιριστές προκειμένου να εξοντώσουν τον … αντίπαλο) δεν περιγράφεται.

Κατά την εκτίμησή μου, τις δεκαετίες  που παρακολουθώ τοπικούς και διεθνείς αγώνες, ελάχιστες φορές δεν σημείωσα  παρατράγουδα , βρώμικο παιχνίδι εντός μικρής περιοχής.

Σκεφτόμουνα: Μα δεν θα βρεθεί ένας τρόπος κάθαρσης, εξυγίανσης, τίμιου παιχνιδιού (fair play); 

Καταλαβαίνετε  επομένως τη χαρά μου με το VAR, αλλά και την μετέπειτα  απογοήτευσή μου. 

ΥΓ2 Εκεί όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση,  είναι στη λήψη πλάνων από τους βοηθούς για ζητήματα offside, γιατί εκεί γίνεται συνήθως το έλα να δεις και να φρίξεις. (Αφετηρία δεινών). 

ΥΓ3 Καλό θα είναι να μην συγχέεται το VAR με το BAR γιατί τότε η προσοχή των χειριστών θα στρέφεται σε μπύρες και σουβλάκια. Συνειδητά και … ευσυνείδητα! 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ