Υλικά συνταγής
1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
2 ποτήρια καρύδια
Μισό κιλό κουβερτούρα σοκολάτας
1 φλυτζανάκι σπορέλαιο
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά μέλι
1 βανίλια
3 κουταλιές σούπας κακάο
1 πακέτο βούτυρο
Αυτή η συνταγή για καριόκες μου θύμισε εκείνες που έφτιαχνε η γιαγιά μου, γλυκιές και αφράτες, με χοντρό καρυδάκι και μπόλικη σοκολάτα από πάνω, που τις είχε σχεδόν πάντα έτοιμες για κέρασμα σε καλεσμένους και μη. Και μην ακούτε τι λένε. Οι καριόκες δεν χρειάζεται να ειναι πολύ μπελαλίδικες. Οπως θα δείτε αυτή εδώ είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή για να φτιάξετε κι εσείς καριόκες και να έχετε το σοκολατένιο κέρασμα στο ψυγείο σας. Ειδικά για γιορτές με καλεσμένους είναι ότι πρέπει!
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τη βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μούλτι, βάζουμε τα καρύδια και τα μπισκότα και τα αλέθουμε ελαφρά ώστε να γίνουν αρκετά μεγάλα κομμάτια. Προσοχή, δεν θέλουμε να γίνουν τρίμμα.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα τα εξής υλικά: τη ζάχαρη, τα καρύδια και τα μπισκότα, τη βανίλια, τη τριμμένη φρυγανιά, το μέλι και το κακάο. Αν σας αρέσει, προσθέστε και 1 σφηνάκι κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν όλα ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν ζύμη.
Χωρίζουμε το μείγμα μας σε τρία μέρη και φτιάχνουμε τρία μπαστούνια με μέγεθος σαλαμιού.
Τυλίγουμε κάθε μπαστούνι ξεχωριστά σε μεμβράνη περιτυλίγματος και την σφίγγουμε καλά για να μην χυθεί απ’ έξω.
Ρολάρουμε κάθε μπαστούνι στη μεμβράνη τους μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το σχήμα του και να έχει το ίδιο πάχος μαζί.
Βάζουμε τα μπαστούνια στην κατάψυξη για 1 ώρα μέχρι να παγώσουν (μπορείτε αν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο αλλά για 3-4 ώρες το λιγότερο).
Μόλις έχουν παγώσει καλά, βγάζουμε τα μπαστούνια από το ψυγείο, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τα κόβουμε σε φέτες 1-2 εκατ. ή όσο πάχος θέλετε εσείς να έχουν οι καριόκες σας.
Γιατί θέλουμε να ειναι παγωμένο το υλικό μας; Μα, για να σταθεροποιηθεί γρήγορα η επικάλυψη στο επόμενο βήμα που θα φτιάξουμε την επικάλυψη της καριόκας.
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σοκολάτας σε ενα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε.
Βουτάμε μία μία καριόκα στην κουβερτούρα σοκολάτας και την απλώνουμε σε λαδόκολα.
Αν οι καριόκες μας ήταν αρκετά παγωμένες, τότε θα δούμε ότι η κουβερτούρα τους θα σταθεροποιηθεί αμέσως. Αν δεν πρόκειται να τυλίξετε τις καριόκες με αλουμινόχαρτο, μπορείτε να βάλετε και από ένα καρυδάκι πάνω σε κάθε μία για εφέ.
Μόλις κρυώσει η επικάλυψη, η καριόκα είναι έτοιμη.
Τοποθετούμε τις καριόκες σε μεγάλο τάπερ στο ψυγείο ή τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο
Οι καριόκες, το αγαπημένο γλυκάκι που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, είναι έτοιμες! Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο.
Συμβουλές
Αν θέλετε, αντί για φρέσκο γάλα, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τις καριόκες σας βαζοντας ζαχαρούχο γάλα.
Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε και 1 σφηνάκι κονιάκ.
Μπορείτε να φτιάξετε και καριόκες με σχήματα, αν θέλετε. Απλά, όταν βγάλετε τα μπαστούνια από την κατάψυξη και κόψετε σε ροδέλες, χρησιμοποιήστε κουπ πατ για να τις κόψετε σε σχήματα και μετά βάλτε αυτά στην κουβερτούρα. Θα έχετε απώλειες, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πιο εντυπωσιακό.