Αργεντινή: Αρνητική αντίδραση των αγορών στο αίτημα αναδιάταξης του χρέους προς το ΔΝΤ


Οι αγορές αντέδρασαν με νευρικότητα την Πέμπτη στην Αργεντινή στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει αναδιάταξη της οφειλής της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς το Μπουένος Άιρες βρίσκεται μπροστά στο επικίνδυνο κοκτέιλ του κρατικού χρέους, του υψηλού πληθωρισμού και των προεδρικών εκλογών.

Οι επενδυτές, που είχαν ήδη αντιδράσει αρνητικά τις τελευταίες ημέρες μπροστά στο φάσμα της στάσης πληρωμών, φάνηκαν ανήσυχοι παρά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, του Ερνάν Λακούνσα, με σκοπό να καλμάρει τις αγορές.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου του Μπουένος Άιρες ο δείκτης Merval κατέγραψε πτώση 5,79%, στις 23.984,23. Οι τίτλοι αργεντίνικων εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη υπέστησαν επίσης απώλειες, σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστοτόπους.

Η επέμβαση της κεντρικής τράπεζας, που διέθεσε 200 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, επέτρεψε πάντως να περιοριστεί η πτώση του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής. Μετά την υποχώρησή του κατά 3,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών, η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο μετριάστηκε. Στο τέλος της συνεδρίασης έχασε 0,61%, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικάνικου δολαρίου να διαμορφώνεται στο επίπεδο 60,54:1.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι κάλεσε τους επενδυτές να δείξουν ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλλει να κατευναστούν «ο φόβος και η σύγχυση».

Η κυβέρνηση, πέραν της αναδιάταξης του χρέους προς το ΔΝΤ (57 δισεκ. δολάρια, η αποπληρωμή του τυπικά θα αρχίσει το 2021) υπέβαλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για την εθελοντική αναχρηματοδότηση του χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα με την παραίτηση των ωριμάνσεών του «χωρίς απώλεια κεφαλαίου ή τόκων», σύμφωνα με τον Λακούνσα.

Μια τεχνική αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης για να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η εκταμίευση 5,4 δισεκ. δολαρίων που προβλέπεται για τη 15η Σεπτεμβρίου.

Η κρίση επιτάθηκε μετά την βαριά ήττα του προέδρου Μάκρι στις προκριματικές εκλογές αυτού του μήνα, που μετέτρεψαν σε φαβορί των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου τον κεντροαριστερό υποψήφιο Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η οικονομία της Αργεντινής πλήττεται από το υψηλό δημόσιο χρέος (σχεδόν 100% του ΑΕΠ), τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον κόσμο (25,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ήταν 54,4% το δωδεκάμηνο), την κατάρρευση της κατανάλωσης, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την εξάπλωση της φτώχειας (στο 32% του πληθυσμού το 2018) και της ανεργίας (10,1%).

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ