Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στο Βερολίνο χωρίς… λίστα απαιτήσεων, παρά με… ατζέντα για το μέλλον.
Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ είναι εξαιρετικά πιεσμένη και τι αναμένεται να πει.
Στις 13:00 το μεσημέρι η συνάντηση στο Βερολίνο. Δύο ώρες νωρίτερα θα δει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός.
Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης και τι θα συζητηθεί αναλυτικά.
Η συνάντηση που θα έχει σήμερα, Πέμπτη 29.08.2019, στις 13:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είναι, αν μη τι άλλο, μια σημαντική συνάντηση. Όμως, στο Μαξίμου δείχνουν να κρατούν μικρό καλάθι και δεν τρέφουν ιδιαίτερες προσδοκίες.
Η αντίφαση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προσέλθει στη συνάντηση έχοντας κάποιο αίτημα από την Καγκελάριο ούτε η Αθήνα αναμένει κάτι από την Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης (π.χ. μια θετική δήλωση για να κλείσει κάποια αξιολόγηση και να εκταμιευθεί κάποια δόση).
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που προσέρχεται στη συνάντηση θέλοντας να παρουσιάσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του, το οποίο σταδιακά θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, θα φέρει νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει έτσι στην ανάπτυξη και θα στρώσει το χαλί για το ελληνικό αίτημα περί αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 κι έπειτα. Αυτό είναι και το πλάνο, άλλωστε, του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει αυτή την τακτική και να εμμένει στην παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου, όπως έπραξε και την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Μητσοτάκης δεν… ζητά, αλλά και η Μέρκελ δε θα μπορούσε και να «δώσει»
Επιπλέον, η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει και εσωτερικά ζητήματα που δεν της επιτρέπουν να είναι… γενναιόδωρη απέναντι στην Ελλάδα. Τόσο η ύφεση της γερμανικής οικονομίας όσο και η προοπτική των εκλογών στα ομοσπονδιακά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξονίας σε λίγες ημέρες και στη Θουριγγία στα τέλη Οκτωβρίου – από τα αποτελέσματα των οποίων εξαρτάται ακόμη και η τύχη του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών – δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες, τις οποίες δείχνει να κατανοεί και να σέβεται και η ελληνική πλευρά. Προστασία πρώτης κατοικίας: Τρέχουν να βελτιώσουν την ρύθμιση μετά την πομπώδη απροθυμία…
Μολαταύτα, δεν αποκλείεται συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους στόχους να γίνει σε τεχνικό επίπεδο – αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να θέσει οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να λυθεί στο επίπεδο του Eurogroup.
Να συζητηθεί, δηλαδή, η προοπτική επιστροφής των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και έμμεσης μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη κι από την επόμενη χρονιά.
Το ενδεχόμενο αυτό ούτε επιβεβαίωσε ούτε όμως και διέψευσε σε ερώτηση του newsit.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως είναι ευπρόσδεκτες όλες οι τεχνικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Έτσι, επισήμως στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με την Καγκελάριο όσο και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς βρίσκονται η οικονομία, το προσφυγικό και η προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.
*Του Αιμίλιου Περδικάρη.
Πηγή: www.newsit.gr