Αποκάλυψη: Τι συζήτησαν Ερντογάν και Τατάρ – Σχέδιο για πλατφόρμες στην κυπριακή ΑΟΖ


Για το περιεχόμενο των συζητήσεων Οζερσάι-Τατάρ με Ερντογάν στην Άγκυρα  και αποφάσεων μεταξύ Τουρκίας και κατοχικών αρχών  γράφει στην εφημερίδα Χουριέτ ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τον επαναπροσδιορισμό των στόχων πολιτικής, έπεισαν με επιτυχία την Τουρκία να παράσχει κάποια νέα οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα.

«Η πρώτη και πρωταρχική σημασία αυτής της νέας χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια Τούρκικες λίρες, θα επιτρέψει στο ‘’τουρκοκυπριακό κράτος’’, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, να ολοκληρώσει την κατασκευή πέντε βασικών αυτοκινητοδρόμων και να κατασκευάσει κάποιους από αυτούς που ξεκίνησαν το 2012. Αλλά όταν οι συμβαλλόμενες εταιρείες χρεοκόπησαν, έκπληξη, αφέθηκαν ατελείωτες, προσθέτοντας πρόσθετα δεινά στην ανερχόμενη κυκλοφοριακή πρόκληση της Βόρειας Κύπρου. Περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια που διατίθενται ειδικά για την ολοκλήρωση έργων υποδομής θα είναι μια μεγάλη εξέλιξη για την τουρκοκυπριακή οικονομία, εκτός από τη συμβολή στην προώθηση της ποιότητας ζωής», σημειώνει.

Χρήματα για εξοπλισμούς

Ο Κανλί σημειώνει επίσης πως οι επικρίσεις από την αριστερή αντιπολίτευση στο ψευδοκράτος ότι τα περισσότερα από τα 750 εκατομμύρια θα πήγαιναν στις αμυντικές δαπάνες είναι πράγματι σωστές.

«Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αστυνομία, έχουν κόστος προσωπικού εκτός από τα επενδυτικά σχέδια – συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης συσκευών παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μετατροπή της «Βόρειας Κύπρου» σε κάποιο είδος «κράτους του Μεγάλου Αδελφού».

Η πρώτη και πρωταρχική σημασία της νέας χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται σε 750 εκατομμύρια Τούρκικες λίρες, θα επιτρέψει στο ψευδοκράτος, να ολοκληρώσει την κατασκευή πέντε βασικών αυτοκινητοδρόμων και να κατασκευάσει κάποιους από αυτούς που ξεκίνησαν το 2012.Apimages

Είναι τόσο λυπηρό, συνεχίζει, το γεγονός ότι για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατίας καθώς και για την καταπολέμηση των μικροαστικών εγκλημάτων, το ψευδοκράτος επέλεξε επίσης να παρακολουθεί κάθε κίνηση των πολιτών του μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας.

«Σε τόσο μικρό μέρος, […], οι δύο πλευρές του νησιού έχουν ξεκινήσει ένα είδος συνεργασίας κατά του εγκλήματος. Ήταν απαραίτητη η μετατροπή του ψευδοκράτους σε κάποιο σπίτι “κάποιος μας παρακολουθεί”;», διερωτάται.

Η αλλαγή τακτικής

Σύμφωνα τον αρθρογράφο, υπήρξε και ένα ζήτημα που έδειξε όχι μόνο μια αλλαγή τακτικής, αλλά και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους Κύπρου να μην επιτρέψουν σε κανέναν την αμφισβήτηση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο

Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ακολουθούσε μια διπλωματία των κανονιοφόρων, απειλώντας με χρήση βίας εναντίον όλων των δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο σε περιοχές που είτε θεωρούνται από την Τουρκία ως το έδαφός της είτε στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους, ως μέρος των δικαιωμάτων στην βάσει των ρυθμίσεων του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία με μια φόρμουλα 7/3 μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων.

«Τώρα, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην Ε/κ πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα, στο οποίο χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα “μπορεί να βρεθούμε να χαιρετούμε ο ένας τον άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης».

Αλλαγή στρατηγικής φαίνεται να υιοθετεί η Άγκυρα κατεβάζοντας τους τόνους, σύμφωνα με το δημοσίευμαApimages

Ο Κανλί τονίζει πως πρόκειται για μια επαναστατική και εκρηκτική αλλά και αποφασιστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η Βόρεια Κύπρος θα παραιτηθούν από τα αναφαίρετα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο.

«Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει κάποιες σοβαρές οικονομικές, ασφαλιστικές και εγχώριες πολιτικές προκλήσεις και το ψευδοκράτος διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους του, που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό με την παραπαίουσα σε αξία τουρκική λίρα – μια απότομη αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις εσωτερικές πολιτικές αφού συνήθως τέτοιες εξελίξεις βοηθούν το έθνος στο να ενωθεί ενάντια στον αντιληπτό εχθρό. Αυτό ήταν που έχει φροντίσει η Τουρκία; Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν. Ωστόσο, περπατώντας σε τέτοιους επικίνδυνους δρόμους μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή πρόκληση.

Με κάθε τρόπο, μια τέτοια αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με την πρόκληση που θέτει η διπλωματία των κανονιοφόρων», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ