14 Αυγούστου 1974. Το έγκλημα της Τουρκίας ολοκληρώνεται με τη Β’ φάση της τουρκικής εισβολής. Σήμερα, συμπληρώνονται 45 ολόκληρα χρόνια, από τότε που τίποτα δεν θα ήταν πλέον το ίδιο στην Κύπρο.
Ανενόχλητος ο τουρκικός στρατός προχώρησε στον β΄ γύρο των πολεμικών επιχειρήσεων του («Αττίλας – 2») καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του εδάφους της Κύπρου. Στην επιχείρηση «Αττίλας – 1» ο τουρκικός στρατός είχε καταλάβει το 7% του εδάφους, ενώ με τον «Αττίλα – 2» το επεξέτεινε στο 38%.
Η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί από τις 23/7 παραβιαζόταν συστηματικά από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Φάκελο της Κύπρου, ο Καραμανλής, βλέποντας πως εξελίσσεται η κατάσταση στην Κύπρο είχε δώσει εντολή στις 3 Αυγούστου να συγκροτηθεί τάχιστα μια Μεραρχία και να αποσταλεί στην Κύπρο. Η Μεραρχία δεν συγκροτήθηκε ποτέ.
O τουρκικός στρατός εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου («Αττίλας 2») 65 λεπτά μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης.
Άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινούνται ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου και δυτικά προς τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λεύκας και την κωμόπολη Μόρφου.
Οι τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στις 15 Αυγούστου χωρίς αντίσταση την πόλη της Αμμοχώστου, ενώ αποκόπτουν ολόκληρη τη Χερσόνησο της Καρπασίας. Η κυπριακή Εθνοφρουρά, υποχωρεί από την «πράσινη γραμμή» Λευκωσίας και νότια των οδών Λευκωσίας – Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου.
Όταν στις 6 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει ολόκληρο το τμήμα που προνοούσε το Σχέδιο Ντενκτάς και επιπλέον την Αμμόχωστο. Σε πράξεις βίας και ωμότητες είχαν προχωρήσει οι Τούρκοι στρατιώτες κατά την προέλαση τους.
Κατά την προέλασή τους, οι Τούρκοι στρατιώτες προέβησαν σε ανατριχιαστικές ωμότητες και πράξεις βίας.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής, Ελληνοκύπριες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού από Τούρκους στρατιώτες. Ο αριθμός των βιασμών ήταν τόσο μεγάλος που ανάγκασε την Εκκλησία της Κύπρου, προσωρινά, να επιτρέψει τις εκτρώσεις. Με τέσσερα ψηφίσματά του (357-360) ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση από την Κύπρο όλων των ξένων στρατευμάτων και την επανάληψη από τα ενδιαφερόμενα μέρη διαπραγματεύσεων για ειρηνική λύση του θέματος. Η Τουρκία αγνόησε προκλητικά τα ψηφίσματα. Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή την αδράνεια του αμερικανικού παράγοντα, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις 14 Αυγούστου 1974.
Πηγή: Newsbomb.com.cy