Βοηθούν τα κίτρινα γυαλιά στη νυχτερινή οδήγηση;


Εδώ και χρόνια εταιρείες οπτικών υποστηρίζουν ότι τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης με τους κίτρινους φακούς βοηθούν την οδήγηση γιατί μειώνουν τη λάμψη των προβολέων από τα αντίθετα διερχόμενα οχήματα ή από τις κολόνες φωτισμού. Ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το JAMA Ophthalmology αναφέρει ότι σε δοκιμές προσομοίωσης οδήγησης, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι φακοί δεν βελτίωσαν την απόδοση των οδηγών στις αντιδράσεις τους σε σχέση με τους απλούς διάφανους φακούς, ακόμα και όταν τους χτύπαγαν στα μάτια οι προβολείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής Alex Hwang του Ινστιτούτου Έρευνας ματιών Schepens της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη εξήγησε ότι «Όταν φοράτε έγχρωμους φακούς, αποκόπτεστε από ένα κομμάτι φωτός. Είναι βασικά σαν να φοράτε γυαλιά ηλίου το βράδυ»

Μάλιστα στην πραγματικότητα, τα γυαλιά μπορεί να επιδεινώσουν τις επιδόσεις των οδηγών συμπλήρωσε ο κ. Hwang, αν και το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό, λόγω της μικρής ομάδας που συμμετείχε στη μελέτη. Συγκεκριμένα η προσομοίωση νυχτερινής οδήγησης έγινε τρεις φορές και με διαφορετικές μάρκες γυαλιών σε 22 οδηγούς. Σε κάθε προσομοίωση έρχονταν αντιμέτωποι με προβολείς αυτοκινήτων και στόχος των οδηγών ήταν να χτυπήσουν αμέσως την κόρνα μόλις έβλεπαν έναν πεζό να περπατάει κατά μήκος του δρόμου. Οι τέσσερις πιο μεγάλοι σε ηλικία οδηγοί χρειάστηκαν 1,5 δλ. περισσότερο για να αντιδράσουν σε σύγκριση με τα 0,3 δλ. των πιο νέων οδηγών, όμως και πάλι οι κίτρινοι φακοί δεν τους βοήθησαν.

Σχετικά με την έρευνα, ο Δρ. Andrew Iwach, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας ανέφερε ότι ενώ οι χρωματισμένοι φακοί βοηθούν την ημέρα, το βράδυ η όραση είναι τελείως διαφορετική. Όταν προσπαθείτε να οδηγείτε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι κακή ιδέα να περιορίσετε περεταίρω το φως που φτάνει στα μάτια. Όσοι έχουν πρόβλημα να βλέπουν καθαρά κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης θα πρέπει να πάνε σε γιατρό. Τα ξηρά μάτια, ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας μπορεί να επιβαρύνουν τη νυχτερινή όραση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ